De Goede Huisvader

Sjögrendag

Datum

dinsdag 23 juli 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 23 juli.

Bijzonder dagen zijn er genoeg en ze zijn niet altijd even leuk. Een dag als Sjögrendag is noodzakelijk, maar heeft met ‘leuk’ helemaal niets te maken. Ieder jaar op 23 juli is het Sjögrendag, om aandacht te vragen voor deze verschrikkelijke ziekte.

Syndroom van Sjörgen

Het Syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte waarbij het weefsel aangetast wordt door ontstekingen. Dat lijkt misschien niet zo heel erg, maar wanneer je bedenkt dat het gaat om schade die op kan treden aan speeksel- en traanklieren, waardoor patiënten last krijgen van vermoeidheid, naast de pijn in spieren en gewrichten, dan is het wel veel erger. Soms kan dit, zoals je bijvoorbeeld leest op de website van het UMC Utrecht, leiden tot ontstekingen in de huid en longen.

Was er maar meer bekend over waar het vandaan kwam, dan was er misschien al wel een oplossing beschikbaar. Nu blijft het ‘slechts’ bij symptoombestrijding. Dat is nadat er vastgesteld is dat er sprake is van het Syndroom van Sjögren. Soms kan hier een jarenlange diagnose aan voorafgegaan zijn.

In sommige gevallen kan het Syndroom van Sjögren leiden tot het ontstaan van lymfeklierkanker (5 – 7% kans). Vandaar dat er strenge controles nodig zijn.

Meer informatie

Meer over het Syndroom van Sjögren lees je via Het Reumafonds die een speciale pagina beschikbaar gesteld heeft. De pagina is hier te vinden. Op deze pagina lees je dat de naam van de ziekte terug te voeren is tot Henrik Sjögren (23 juli 1899 – 17 september 1986), een Zweedse oogarts. Hij was de eerste die over dit onderwerp publiceerde, nadat hij in 1927 in aanraking kwam met een 49-jarige vrouw die hij behandelde. Uiteindelijk wist hij op basis van negentien andere gevallen vast te stellen dat er sprake was van gelijkwaardige symptomen. Alle bevindingen presenteerde hij uiteindelijk in 1933. Meer hierover lees je via deze website.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:maandag - dinsdag 22 - 23 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie