Op dinsdag 19 september 2023 is het Prinsjesdag. Dan wordt in Den Haag de Troonrede gehouden en wordt de Miljoenennota aangeboden.
Troonrede
In de Troonrede, uitgesproken door koning Willem Alexander, wordt in grote lijnen het beleid van de regering uiteengezet voor het komende jaar. Hierbij moet worden aangetekend dat dit een rede is die anders is dan voorgaande jaren. Het kabinet is sinds 7 juli demissionair.
In artikel 65 van de Grondwet is opgenomen dat op de derde dinsdag van september de koning of iemand namens de koning in een vergadering van de Staten-Generaal (de Eerste- en Tweede Kamer, dus het parlement) een redevoering houdt waarin het beleid van de regering uiteengezet wordt. Artikel 105 lid 2 bepaalt verder dat samen met deze Troonrede de regering de verplichting heeft om een begroting in te dienen.
Nieuwe parlementaire jaar
De geschiedenis van de Troonrede gaat terug tot de zeventiende eeuw en houdt verband met de verjaardagen van de prinsen van Oranje. De eerste Prinsjesdag vond plaats op 2 mei 1814. Pas na de Eerste Wereldoorlog kreeg de dag het huidige karakter: de opening van het nieuwe parlementaire jaar.
Er is ooit een poging gedaan om de dag plaats te laten vinden op een maandag. Omdat dit als lastig werd ervaren, besloot men de dag op dinsdag te houden. Dit had ermee te maken dat sommige parlementsleden van ver moesten komen. Hiermee wilde men voorkomen dat ze al op zondag moesten vertrekken.
Hoewel er gesproken wordt over de Miljoenennota die ingediend wordt, bestaan de stukken die ingediend worden op Prinsjesdag door de regering uit meer dan alleen deze Miljoenennota. Het gaat daarnaast om de rijksbegroting en het belastingplan. Ook andere fiscale voorstellen worden meegestuurd. Mochten er aanvullingen in de laatste weken bijkomen in de laatste weken van augustus (de ‘augustusbesluitvorming’) dan worden deze ook toegevoegd.
Het koffertje dat de minister van Financiën meeneemt naar de Tweede Kamer en presenteert aan de leden van de Kamer en verzamelde pers is dus zuiver ceremonieel. De stukken worden al voor Prinsjesdag onder embargo verspreid. Niet alleen aan de Kamerleden, ook aan de pers. Op deze manier kan iedereen zich voorbereiden.
Koninklijke Schouwburg
De Troonrede kan dit jaar niet uitgesproken worden in de Ridderzaal (zie foto). Dit in verband met de verbouwing van het Binnenhof. Net zoals dit het geval was in 2022 zal daarom uitgeweken worden naar de Koninklijke Schouwburg aan de Korte Voorhout.
Meer informatie
Wil je meer te weten komen over Prinsjesdag? Bekijk de informatie dan die wordt aangeboden door de Rijksoverheid.
Afbeelding bovenaan deze pagina: Wikimedia Commons.