De Goede Huisvader

Internationale schaakdag

Datum

zaterdag 20 juli 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 20 juli.

Ter ere van de oprichting van de Fédération Internationale des Échecs (FIDE), beter bekend als het overkoepelend orgaan van de nationale schaakbonden, in 1924, is het ieder jaar op 20 juli Internationale Schaakdag (International Chess Day).

1966

In 1966 bepaalde UNESCO dat 20 juli voortaan in het teken zou staan van schaken ter ere van de oprichting van FIDE. Dit is niet zonder reden, want bij deze organisatie zijn 181 nationale bonden aangesloten. FIDE is verantwoordelijk voor schaaktoernooien overal ter wereld. Daarnaast organiseert FIDE tal van evenementen die te maken hebben met schaken.

De VN erkende de dag pas in 2019 via de Algemene Vergadering via een officiële resolutie. Meer hierover valt te lezen via deze pagina.

Zeventig procent

Het is natuurlijk een goede vraag hoe populair schaken nu precies is. Volgens een onderzoek gehouden in 2020, uitgevoerd door YouGov heeft zeventig procent van de volwassenen in het De Verenigde Staten, Duitsland, India, Rusland en het Verenigd Koninkrijk op enig moment in hun leven wel eens voor een schaakbord gezeten. Meer over dit onderzoek is terug te vinden via Chess.com.

Herkomst

Het is niet duidelijk waar het schaakspel precies vandaan komt. Dat het een oud spel is, dat is duidelijk. Men zegt wel dat de herkomst gezocht moet worden in Griekenland, maar daarvoor is geen sluitend bewijs te vinden. Wel wordt er gesproken over het schaken van personen, bijvoorbeeld Helena van Troje. Dat is alleen iets anders dan het spelen van het schaakspel.

Andere theorieën gaan uit van een herkomst van het spel die gezocht moet worden in China of Oezbekistan. Weer anderen gaan uit van een ontstaansgeschiedenis in India.

Goed om te weten...

Op Chesshistory.com zou je een antwoord verwachten. Toch is dat antwoord daar niet te vinden. Die website is een schatkamer voor liefhebbers van schaken. Een beter overzicht is te vinden via Britannica.

Wat verder goed is om te weten: De FIDE besloot in 2023 om de regels voor schaken op een zeer negatieve manier aan te passen voor transgender personen. Of het daarom een feestdag is… Lees meer in dit artikel.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:vrijdag - zaterdag 19 - 20 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

UNESCO
Website
https://www.unesco.org/en