De Goede Huisvader

Internationale Dag voor de geestelijke gezondheid

Datum

dinsdag 10 oktober 2023

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 10 oktober.

Op 10 oktober is het zowel de Internationale Dag voor de geestelijke gezondheid (World Mental Health Day) als de Landelijke Dag voor de psychische gezondheid. Beide dagen bestaan sinds de jaren negentig van de vorige eeuw.

De Internationale Dag voor de geestelijke gezondheid (Engels: World Mental Health Day) is een initiatief van de World Health Organization (WHO). De organisatie vraagt met deze dag aandacht voor het bewustzijn van geestelijke gezondheidszorg en geestelijke gezondheidsproblemen wereldwijd. Ook vraagt de WHO om er alles aan te doen om inspanningen te vergroten die ertoe leiden om de gezondheidszorg te verbeteren op dit gebied. Wereldwijd wordt in meer dan 150 landen aandacht besteed aan deze dag en dat doet men al sinds 1992.

De dag was een initiatief van Richard Hunter. Destijds was hij aangesteld als plaatsvervangend secteraris-generaal van de WHO. Vanaf 1994 werd de dag voorzien van een speciaal thema.

Meer informatie over de Internationale Dag voor de geestelijke gezondheid of World Mental Health Day is te vinden via deze website.

Nederland

In Nederland is het op 10 oktober de Landelijke Dag van de psychische gezondheid. De dag heeft natuurlijk raakvlakken met de internationale dag. Veel landelijke organisaties besteden aandacht aan deze dag en dat doet men allemaal op een eigen manier. Het is een moment om mensen te wijzen op de mogelijkheden die er zijn voor het zoeken van hulp en het doorbreken van taboes op dit gebied. Ook wil men bepaalde vooroordelen wegnemen.

Meer informatie

Er is vooralsnog geen landelijke website die dit thema behandeld. Wel zijn er alternatieven te vinden, zoals via de website van MIND of door een zoekopdracht uit te voeren via Google.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:dinsdag 10 oktober 2023
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

World Health Organization (WHO)
Website
https://www.who.int/