De Goede Huisvader

Internationale Dag tegen kernproeven

Datum

donderdag 29 augustus 2024

Tijd

Hele dag

Wanneer: jaarlijks, 29 augustus.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

De Verenigde Naties hebben 29 augustus uitgeroepen tot International Day against Nuclear Tests (Internationale Dag tegen kernproeven). 

Sinds 16 juli 1945 hebben er meer dan 2.000 kernproeven plaatsgevonden, waardoor gebieden voor lange tijd ontoegankelijk of onbewoonbaar zijn geworden. Om hiervoor aandacht te vragen heeft de VN de dag in het leven geroepen op 2 december 2009 via Resolutie 64/35. Dat was overigens meer dan dat, want het was ook een oproep om de kernproeven te stoppen. 

De Verenigde Staten gingen door tot aan de jaren negentig  (1992) met het houden van (ondergrondse) kernproeven. De toenmalige Sovjet-Unie stopte er in 1990 mee. Frankrijk en China gingen ermee door tot aan 1996. India en Pakistan hielden in 1998 hun laatste kernproeven. 

Noord-Korea

De laatste kernproeven werden gehouden door Noord-Korea. Dit land heeft te kennen gegeven niet te willen stoppen met het houden van kernproeven. 

Meer informatie over dit onderwerp is terug te vinden op de speciale VN-website voor deze dag. Deze is bereikbaar via deze link.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp is terug te vinden op de speciale VN-website voor deze dag. Deze is bereikbaar via deze link.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:donderdag 29 augustus 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

United Nations/Verenigde Naties
Website
https://www.un.org/en/