De Goede Huisvader

International Lesbian Day

Datum

zondag 08 oktober 2023

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Waneer: jaarlijks, 8 oktober.

De Nederlandse naam voor deze dag is natuurlijk: de Internationale Dag voor Lesbiennes. Alleen de meeste mensen kennen de dag onder de Engelstalige naam: International Lesbian Day. Deze dag vindt plaats op 8 oktober van ieder jaar.

De dag staat in het teken van de lesbische gemeenschap wereldwijd. Om aandacht te vragen voor de positie van deze gemeenschap van meisjes en vrouwen, wereldwijd. Voor hun strijd, problemen en de vraagstukken waar zij mee te maken hebben. Daarnaast is het een moment om na te denken over acceptatie en het tonen van solidariteit. Ook is het een moment om op te staan tegen haat, discriminatie, geweld en seksisme. Een belangrijke dag dus!

Lesbische cultuur

Het is ook een dag om stil te staan bij de lesbische cultuur en de geschiedenis die daarbij hoort. Een belangrijk onderdeel van die geschiedenis was de ontwikkeling die leidde tot het moment dat het zover kwam dat er een dag in het leven werd geroepen voor de lesbische gemeenschap.

Ontstaansgeschiedenis

Er zijn wisselende verhalen over de ontstaansgeschiedenis van de dag. De een is van mening dat de oorsprong gezocht moet worden in Nieuw-Zeeland (1980) en de ander zegt de oorsprong gezocht moet worden in Australië (1990).

De Nieuw-Zeelandse versie zou ontstaan zijn op Internationale Vrouwendag (8 maart 1980), terwijl de Australische versie ontstaan zou zijn op een dag die dichterbij de dag ligt die nu aangehouden wordt, namelijk 13 oktober 1990. Het verschil zit in de deelname en hoe je het wilt bekijken. Aan de mars die in Wellington (Nieuw-Zeeland) plaatsvond namen veertig vrouwen deel. Aan de bijeenkomst in Melbourne namen meer mensen deel. Dat was een echt evenement. LGBTIQ+ Health Australia noemt dit evenement als start voor de internationale versie van International Lesbian Day, zoals je hier kunt lezen. Het nadeel is alleen dat weer een andere bron, eentje uit Nieuw-Zeeland, van mening is dat de dag toch echt uit Nieuw-Zeeland afkomstig is, zoals je hier kunt lezen.

Bronnen

Het nadeel van beide bronnen: er worden geen oudere bronnen aangehaald. Maakt dat uit voor het belang van deze dag? Nee, want de dag is er en is belangrijk genoeg!

Trots

Meisjes en vrouwen die behoren tot de lesbische gemeenschap zijn vaak genoeg het slachtoffer van haat, discriminatie, geweld en seksisme. Dat geldt overigens voor meer leden van de LGBTQIA+ gemeenschap. Alleen op deze dag staat de lesbische gemeenschap centraal. Logisch, want vandaag is het International Lesbian Day. Een dag om op te staan tegen zaken die moeten stoppen. Daarnaast is het een dag om trots te zijn. Of het nu om jezelf gaat of om je familieleden of vrienden.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zondag 08 oktober 2023
  • Tijd: Hele dag
Categorie