De Goede Huisvader

Herdenking Operation Market Garden 2023

Datum

vrijdag - zondag 15 - 17 september 2023
Verlopen

Locatie

Arnhem
Wanneer: 15 september – 17 september.

Tussen 15 en 17 september wordt stilgestaan bij Operation Market Garden. Deze militaire operatie uit de Tweede Wereldoorlog vond plaats tussen 17 en 25 september 1944. Met twee belangrijke herdenkingen in Arnhem en op de Ginkelse Heide worden de deelnemers en de slachtoffers herdacht.

C-47 Dakota's
C-47 Dakota’s boven Oosterbeek.
Bron: Wikimedia Commons.

Operation Market Garden

Het het einde moeten betekenen van het hele Duitse hoofdfront, via een grootschalige luchtlandingsoperatie (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden). Doel was om de rivieren de Maas, Waal en Nederrijn in Nederland over te steken. Alle belangrijke bruggen zouden ingenomen worden, waarna de Amerikanen, Britten en Polen op zouden kunnen trekken naar het IJsselmeer. De Duitse troepen in het westen van Nederland zouden dan vervolgens afgesneden. Het zou mogelijk zijn om in het oosten op te trekken naar het Ruhrgebied. Duitsland zou snel verslagen kunnen worden.

De werkelijkheid bleek anders. Op 25 september eindigde Operation Market Garden met evacuaties van de Geallieerden. Het stelde de Duitsers zelfs in staat om een ander, eigen offensief voor te bereiden. Dat was het Ardennen Offensief.

Deze militaire operatie die plaatsvond tussen Eindhoven en Arnhem, zorgde ervoor dat het noorden en westen van Nederland niet konden rekenen op een snelle bevrijding in 1944.

De verliezen van de operatie waren gigantisch, vooral aan de kant van de Geallieerden. Duizenden raakten vermist, sneuvelden of raakten gewond. Om maar niet te spreken over de krijgsgevangenen. Of dit het allemaal waard was? Het Ruhrgebied werd in de opvolgende maanden via luchtbombardementen uitgeschakeld, dus dit doel werd toch wel behaald. Of de operatie misschien te hoog gegrepen was? Het succes van Operation Overlord en de successen erna was nog iets dat vers in het geheugen zat van de opperbevelhebbers. Bovendien, de oorlog had nu toch al te lang geduurd. Door dit alles zou het alleen nog langer duren.

Welke herdenking?

Het is maar de vraag welke herdenking je wilt bijwonen, want er worden er nogal wat gehouden.

Herdenking in Arnhem

Als eerste is er de officiële herdenking op het Airborneplein. Hier worden de slachtoffers herdacht die vielen tussen 17 en 26 september 1944. Dat wil zeggen: officieel gaat het hier om de slachtoffers die vielen tijdens de pogingen om de John Frostbrug in handen te krijgen en te behouden in de periode tussen 17 en 26 september. Toch wordt dit gezien als de officiële herdenking.

Deze herdenking vindt plaats in Arnhem. Meer informatie over deze herdenking is te vinden via de website van de gemeente Arnhem.

Luchtlandingen op de Ginkelse Heide

Traditiegetrouw gaat altijd veel aandacht naar de luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede. Logisch, want hier nemen veteranen aan deel. Ook maakt het Ministerie van Defensie hiervoor reclame. Meer informatie over deze herdenking, die plaatsvindt op zaterdag 16 september, is te vinden via deze link.

Andere herdenkingen

Er zijn daarnaast nog meer herdenkingen. Een overzicht is te vinden via deze pagina.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:vrijdag - zondag 15 - 17 september 2023

Meer Info

Programma
Categorie