De Goede Huisvader

Dag van het Sprookje

Datum

zondag 07 juli 2024

Tijd

00:00 - 23:00
Wanneer: jaarlijks, 7 juli.
Het is bijna logisch dat De Dag van het Sprookje een initiatief is van De Efteling. Deze dag vindt plaats op 7 juli.

Dus, trek je mooiste sprookjeskostuum aan of pas die hele grote laarzen! Of ga lezen in boeken. Dat kan allemaal op de Dag van het Sprookje. Het pretpark zelf bezoeken, zoals men natuurlijk hoopt, behoort ook tot de mogelijkheden natuurlijk.

Het getal 7

Het is niet zomaar dat er gekozen is voor 7 juli. De zevende dag van de zevende maand. Een verwijzing naar de zeven dwergen of naar de zeven geitjes. Wat dacht je trouwens van de zeven mijlslaarzen? Over het getal zeven valt wel wat te vertellen.
Denk eens aan de zeven poorten va de Griekse stad Thiva (Thebe). Het is geen sprookje, maar denk ook even aan de Griekse tragedie Zeven tegen Thebe.

Zeven werken van Barmhartigheid en meer...

In de Bijbel worden dan misschien niet alle zeven werken van barmhartigheid genoemd, maar het zijn er wel zeven. Er worden er maar zes genoemd. Later werden het er zeven. In Mattheus (25:35-36) waren het er zes. Blijkbaar was het niet voldoende en moest er een zevende toegevoegd worden. Daarvoor mogen we paus Innocentus III danken (1198 – 1216). Hij vond het begraven van de doden belangrijk, dus dat moest ook toegevoegd worden. Daarmee werd het de hongerige spijzen, de dorstigen laven, de naakten kleden, de vreemdelingen herbergen, de zieken verzorgen, de gevangenen bezoeken en de doden begraven. Later zou er nog een achtste aan toegevoegd worden, door paus Franciscus: barmhartigheid voor ons gemeenschappelijk huis. Dat was in 2015.
Niet alleen binnen de christelijke religie speelde zeven een belangrijke rol. In de Klassieke Oudheid was men van mening dat er zeven planeten bestonden, meer niet. Althans, men kende slechts zeven planeten. Er waren zeven wereldwonderen.
Later zou de reis die Aeneas maakte van Troje naar Italië, zoals beschreven door Publius Vergilius Maro (15 oktober v. Chr. – 21 september 19 v. Chr.) zeven jaar in beslag nemen.

7-7, de Dag van het Sprookje

Zo kunnen we nog wel even doorgaan met dat getal zeven. Zeven kleuren in de regenboog, zeven dagen in de week, zeven schoonheden… en dus de sprookjes waarin zeven een belangrijke rol speelt. Dus daarom: 7-7, de Dag van het Sprookje.

Meer lezen?

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag - zondag 06 - 07 juli 2024
  • Tijd: 18:00 - 17:00
Categorie

Organisator

De Efteling
Website
https://www.efteling.com/nl