De Goede Huisvader
Dag van de Transgender vlag Trans Flag Day

Dag van de Transgender vlag / Trans Flag Day

Wanneer: jaarlijks, 19 augustus.
Ieder jaar op 19 augustus is het Dag van de Transgender vlag / Trans Flag Day. De dag heeft alles te maken met de introductie van de meest gebruikte versie van de Transgender (Pride) Flag.
De versie die het meest gebruikt wordt is die van Monica Helms. Helms introduceerde de vlag op 19 augustus 1999. De vlag werd daarna het meest gebruikt.

Betekenis van de vlag

In een eerder verschenen artikel op de website van De Goede Huisvader lees je meer over de betekenis van deze vlag. Het overzicht van alle vlaggen is hieronder terug te vinden.

Transgender vlaggen

De meest gebruikte vlag waarmee de transgender gemeenschap naar buiten treedt zie je hieronder afgebeeld. Toch is dit niet de enige vlag die gemaakt is voor transgender personen. Omdat deze vlag toch wel het meest gebruikt wordt, noemt men dit inmiddels de Transgender Pride Flag.
De Transgender Pride Flag.
De Transgender Pride Flag.
Bron afbeelding: Wikimedia Commons.
In 1999 ontwierp Monica Helms de Transgender Pride Flag (Transgender Pride Vlag). Een jaar later, tijdens de Pride Parade in de Amerikaanse stad Phoenix was de vlag voor het eerst te zien. Je associeert de vlag misschien niet op het eerste oog met die van de transgender gemeenschap, vanwege de zachte kleuren. Je associeert ze misschien meer met bijvoorbeeld baby’s.

Betekenis

De vlag bestaat uit de kleuren lichtblauw (tweemaal), roze (tweemaal) en een wit (eenmaal). De betekenis is als volgt:
Helms koos er bewust voor om de kleuren roze en blauw na de witte streep terug te laten keren, zodat hoe je de vlag ook draagt deze altijd goed zichtbaar zal zijn. Volgens Helms symboliseert dat de juiste manier waarop mensen hun leven proberen te leiden.

Alternatieve vlag

In 2002, twee jaar nadat de Transgender Pride Vlag van Helms geïntroduceerd was en toch al aardig wat bekendheid had gekregen, introduceerde Jennifer Pellinen een eigen vlag. Ze verklaarde niet op de hoogte te zijn van het bestaan van de vlag van Helms. Pellinen maakte hierbij naar mijn idee een fout, door te stellen dat de vlag die zij ontwierp bestemd was voor cross dressers, die niet alleen homoseksueel zouden zijn. Een cross dresser is een Engelse term voor travestiet. Een beladen term, die je beter niet kunt gebruiken. Zeker niet wanneer je zegt een vlag voor een groter deel van een gemeenschap te willen presenteren. De volledige onderbouwing van Pellinen lees je via deze gearchiveerde pagina.

Pellinen heeft in haar ontwerp waarschijnlijk goed gekeken naar de Bisexual Pride Flag, want haar ontwerp leek er wel heel veel op.
De alternatieve Transgender Pride Flag
De alternatieve Transgender Pride Flag.
Bron afbeelding: Wikimedia Commons.

Betekenis

Naast deze vlag van Pellinen zijn er nog meer vlaggen gemaakt voor de transgender gemeenschap. Ze werden allemaal niet zo populair als de vlag van Helms.
De Israëlische Genderqueer Pride Vlag
De Israëlische Genderqueer Pride Vlag.
Het is niet duidelijk of deze vlag er eerder was dan die van Helms. De een zegt van wel, de ander van niet. Op deze website lees je dat de vlag er mogelijk eerder was dan die van Helms.
Bron afbeelding: Wikimedia Commons.
De Transgender Pride Vlag van Jonathan Andrew.
De Transgender Pride Vlag van Jonathan Andrew. Deze vlag lijkt erg veel op die van Helms en werd rond dezelfde periode geïntroduceerd (1999). Je zou bijna zeggen, te oordelen naar de kleuren dat het bijna toeval is. Je kunt er zelf over oordelen, via deze gearchiveerde pagina waarop een uitleg gegeven wordt. Bron afbeelding: Wikipedia.
De Transgender Pride Vlag van Michelle Lindsay.
De Transgender Pride Vlag van Michelle Lindsay. Dit is een Canadese vlag die in 2010 geïntroduceerd werd ter ere van Trans Day of Remembrance. De vlag wordt vooral gebruikt in de Canadese stad Ottowa.
Bron afbeelding: Wikipedia.
De vlag van Helms is vandaag de dag de meest gebruikte vlag voor de transgender gemeenschap.

Datum

maandag 19 augustus 2024

Tijd

00:00 - 23:00

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zondag - maandag 18 - 19 augustus 2024
  • Tijd: 18:00 - 17:00
Categorie