De Goede Huisvader

Dag van de leraar

Datum

donderdag 05 oktober 2023

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 5 oktober. 

In navolging van de internationale Dag van de leraar (in het Engels World Teacher’s Day) is het ook op 5 oktober in Nederland de Dag van de leraar.

Aanbevelingen

Belangrijk voor deze dag was UNESCO’s aanbeveling voor de bescherming van de status van leerkrachten wereldwijd. Deze aanbeveling werd op 5 oktober 1966 aangenomen tijdens een bijeenkomst in Parijs, zoals je hier kunt lezen.

Dezelfde aanbeveling voor onderwijs zoals aangenomen werd in 1966 werd pas in 1997 voor het hoger onderwijs aanbevolen, zoals hier valt te lezen.

Al het onderwijspersoneel

Hoewel de naam anders doet vermoeden gaat het dus om een dag voor al het onderwijspersoneel. Voor alle leerwegen, voor alle onderwijssoorten. Alleen de dag zelf was er lange tijd niet. Die kwam er pas in 1994.

Doel van de dag

Het is niet zomaar een dag om een leraar in het zonnetje te zetten. Het is een dag om kritisch na te denken over de positie van onderwijspersoneel. Wat is er nodig om bijvoorbeeld veiligheid te waarborgen? Wat is er noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er toegang gegeven kan worden tot onderwijs? Ook kan er nagedacht worden over zaken als personeelsbeleid en diversiteit.

Wereldwijd, dus niet in Nederland, is er een tekort aan leraren. UNESCO vindt het belangrijk dat we ons dit realiseren. Dat lerarentekort kan ertoe leiden dat kinderen en jongvolwassenen niet de kansen krijgen die ze zouden verdienen. Meer over de cijfers is terug te vinden via deze pagina. Wat precies de plannen tot aan 2030 en daarna zijn is terug te vinden op de website van de International Task Force on Teachers for Education 2030.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:donderdag 05 oktober 2023
  • Tijd: Hele dag

Meer Info

Officiële website
Categorie

Organisator

UNESCO
Website
https://www.unesco.org/en

Andere Organisatoren

United Nations/Verenigde Naties
Website
https://www.un.org/en/
Officiële website