De Goede Huisvader

Internationale Voornaamwoordendag 2026

Datum

woensdag 21 oktober 2026

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, derde woensdag van oktober.

Internationale Voornaamwoorden dag (in het Engels: International Pronouns Day) valt in 2026 op woensdag 21 oktober. Deze dag vindt ieder jaar plaats op de derde woensdag van oktober en op deze dag wordt aandacht gevraagd voor het gebruik van persoonlijke voornaamwoorden. In het bijzonder het correcte gebruik ervan. De dag kennen we sinds 2018.

Acceptatie en respect. Dat staat centraal op deze dag. Niet of je als bedrijf, organisatie of instelling je op de socials laat zien of je het goed doet. Nee, je zou het op deze dag moeten hebben over deze persoonlijke voornaamwoorden en bekijken of intern echt alles goed gaat. Alleen wanneer je bedrijf, organisatie of instelling bestaat uit medewerkers die hoofdzakelijk gebruik maken van ‘andere’ persoonlijke voornaamwoorden is dit een moment om je te profileren.

Het is misschien anders voor sommige mensen, maar dit maakt het niet ‘verkeerd.’ Het mag geen aanleiding zijn om het af te wijzen of te veroordelen. Toch komt dit vaak genoeg voor. Dat geldt ook voor de inmiddels flauwe grappen, die helemaal niet grappig zijn voor de personen om wie het gaat. Die personen ervaren dit helemaal niet als grappig. Het kan vallen onder intimidatie, belediging en zelfs discriminatie.

Een dag als vandaag is nodig, hard nodig. Bewustwording is essentieel voor acceptatie en respect. Iedereen heeft recht op een dergelijke behandeling. Begrijp je het nog niet of niet helemaal, neem dan de moeite om het te begrijpen. Lees erover op internet of vraag het aan de personen om wie het gaat. Zorg ervoor dat je een neutrale benadering toepast. Zo leer je wat het is en hoe het is. Alleen dan leer je er echt wat van.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:woensdag 21 oktober 2026
  • Tijd: Hele dag