De Goede Huisvader

Er komen warme dagen aan en dan…

Natuurlijk kan ik niet oordelen wat er daadwerkelijk gebeurde in Tilburg. Ik weet niet waarom twee ouders besloten hun kinderen drie uur achter te laten in de auto. Waar ik wel wat van weet is dat er warme dagen aankomen en dat zorgt voor meer van dit soort nieuws.


Dat er meer van dit soort berichten aan gaan komen, dat weet ik. Wanneer ik kijk naar 2018 en voorgaande jaren, dan waren er regelmatig incidenten gemeld waarbij mensen of dieren opgesloten zaten in een warme auto. Iets waarvan we eigenlijk bijna allemaal wel weten dat dit niet in orde is. Bijna allemaal, want het komt voor.

2018

Laten we even teruggaan naar de lente van 2018 (astronomisch gezien was het toen overigens al zomer). Op 6 juni 2018 verscheen dit artikel op de website van de NOS. In dit voorbeeld nam een proefpersoon plaats in een auto, om zo te laten zien hoe een hond het zou ervaren. De buitentemperatuur was “slechts” 26 graden. Gekleed in een warme trui betrad Arvid van Putten de achterbak van een auto. Om zijn gezondheid in de gaten te houden, was een EHBO’er aanwezig.

De proef duurde slechts een half uur. Toen werd het onverantwoord geacht om verder door te gaan. De temperatuur was inmiddels opgelopen tot boven de veertig graden. Ondanks dit soort waarschuwingen komt het vaak genoeg voor dat mensen besluiten kinderen of dieren in een auto achter te laten. De beweegredenen zijn niet altijd even duidelijk.

Tijdens warme dagen loop ik tegen een ander verschijnsel aan. Mijn kinderen laten dan wel even weten dat zij liever in de auto wachten. Het levert soms discussies op, want ik doe dit niet. Ik vertel ze geduldig dat het echt heel erg warm kan worden in de auto. Bovendien kan ik niet zien wat ze op dat moment doen. Dus nee, ik laat ze niet alleen. Het argument dat mijn oudste dan nog wel eens in de strijd wil gooien: “Dan zet ik een raam open.” Zelfs met een raam open kan het in een auto nog steeds erg warm worden.

Wat ook een belangrijke rol speelt: ze zijn alleen. Wanneer ik nodig ben om welke reden dan ook, dan ben ik er niet. Dat is iets dat ik niet wil. Dan ga ik maar weer een discussie aan. Aan het einde van de discussie verlaten we dan met z’n allen de auto. En zo zou het ook moeten plaatsvinden, denk ik.

Ook interessant

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Ook zonder een dienst af te nemen kun je De Goede Huisvader steunen. Dit is mogelijk via een (eenmalige) donatie.

Geïnteresseerd in de diensten van De Goede Huisvader?