We zijn inmiddels bezig met de derde week van thuisonderwijs (geloof ik). Het valt soms niet mee. Zeker wanneer je bedenkt dat er meltdowns plaats kunnen vinden tijdens het thuisonderwijs. Deze keer gaat het over een meltdown over een rood potlood en andere thuisonderwijs momenten.


Het is onmogelijk om ze niet tegen te komen. De verhalen van ouders op social media over thuisonderwijs. Logisch, want veel ouders delen hun ervaringen. Zelf doe ik dit natuurlijk ook met een reboot van de fotoserie. Op social media deel ik daarnaast ook nog andere gedenkwaardige momenten. Of de momenten waarvan je liever wilt dat ze nooit plaats hadden gevonden.

Een meltdown over een rood potlood en andere thuisonderwijs momenten

Rood potlood

Hoe zit dat nou, met dat rode potlood? Simpel. Een rood potlood, beste lezer, kan een aanleiding zijn om niet meer verder te kunnen werken. Beter is het om te vertellen dat het ontbreken van een rood potlood aanleiding kan zijn om al het werk te laten voor wat het is. Sterker nog, een ontbrekend rood potlood kan een reden zijn om geheel af te zien van onderwijs in het algemeen. Of dat nu thuis plaatsvindt of gewoon in de klas.

Dit rode potlood was verdwenen en ernaar zoeken was zinloos, aldus mijn dochter. Aangeslagen lag ze na de vaststelling dat haar schoolcarrière nu toch wel voorbij moest zijn op de bank. Totdat het potlood ineens gevonden werd. Dat was op het moment dat de hond er met het gemaakte schoolwerk vandoor ging. Die had die leuk gekleurde papieren gevonden in een openstaande schooltas. Je weet wel, eentje waarvan je als ouders honderd keer kunt zeggen: sluit de tas af, er kan iets uitvallen.

“Ik zit in een vergadering”

Het is een zin die hier in huis nogal eens hardop uitgesproken wordt. Veelal met een geïrriteerde ondertoon. De mededeling “Ik zit in een vergadering” is er een met een bepaalde lading. De lading van “Even stil zijn graag!” Opvallend genoeg zijn het de kinderen die deze mededeling vaak doen. Wanneer hun moeder een vergadering bijwoont is het overigens geen belemmering om er alles aan te doen om vooral niet te luisteren naar de vraag of het misschien wat zachter kan. Zo hoor ik tijdens het schrijven van dit alles tot zes keer de vraag of zij hem wil ‘joinen.’ Blijkbaar is een keer vragen niet genoeg.

Nee, een keer vragen is inderdaad niet genoeg. Voordat er begonnen moet worden met die vergaderingen (die verdacht veel lijken op onlineonderwijs, maar ik ben geen expert) wordt door ons (de ouders die overal mee bemoeien) ongeveer veertien keer (gemiddeld) de vraag gesteld of alles in orde is, zodat er op tijd begonnen wordt. In sommige gevallen levert dit opmerkingen op zoals “Het duurt toch nog een minuut?”

Die minuut is overigens ruimschoots voldoende om vast te stellen dat het eerder aanzetten van een computer ertoe geleid zou kunnen hebben dat er geen onaangename verrassing zou plaatsvinden. Bijvoorbeeld eentje waarbij er eerst dertig Windows updates uitgevoerd moeten worden. Het zou kunnen…

Headsets

Het zijn zulke interessante apparaten die headsets. Wie dacht dat ze alleen geschikt waren voor het luisteren en praten, die heeft het helemaal mis. Een headset kan prima gebruikt worden om een bepaalde frustratie op te botvieren. Het maakt niet uit dat een headset van plastic is en er hard mee slaan op een bureau of tafel kan leiden tot een defect. Het alternatief is dan dat er online onderwijs gevolgd moet worden via speakers. Daar hebben de andere aanwezigen dan weer last van, wat tot interessante discussies en inzichten kan leiden.

De bezorger kent ons misschien wel bij naam

Het zou kunnen dat de pakketbezorger ons inmiddels wel bij naam zal kennen. Omdat we vrijwel dagelijks erachter komen dat apparaten spontaan kapot zijn gegaan (er is echt niets mee gebeurd) of dat er toch weer andere apparaten nodig zijn, moet er uitgeweken worden naar online winkels. Dit omdat de winkels waar je normaal gesproken naar toe gaat gesloten zijn. Die spontane bezoeken waren overigens spaarzame uitstapjes. Gelukkig hebben we een hond, die moet ook af en toe naar buiten.

Persconferenties

Een ander belangrijk onderdeel dat van invloed is op het thuisonderwijs, dat zijn de persconferenties. Persconferenties worden hier met zuchten en steunen ontvangen. Volgens de een omdat de mensen op televisie allemaal moeilijke dingen zeggen. Volgens de ander omdat ze ons vertellen gaan dat we ergens tot aan kerst thuisonderwijs moeten volgen. Geduldig leggen we dan uit waarom dit soort beslissingen genomen worden. Voor iedereen die dat niet weet: het is allemaal onderdeel van een groter geheel. Dat geheel bestaat uit cijfers van en over besmettingen, belasting voor de zorg en ontwrichting van de maatschappij. Leuk is anders, maar het is nu eenmaal zo. Dat leggen we keer op keer uit. Net zo goed als dat we uitleggen – keer op keer – dat er nu eenmaal onderwijs gevolgd moet worden. Of dat nu in de klas is of in de woonkamer.

Morgen weer een nieuwe dag

We hebben er ons inmiddels bij neergelegd als ouders dat het schoolwerk soms niet af komt. Dan vertellen we de kinderen dat er morgen weer een nieuwe dag zal zijn of dat er anders een nieuwe maandag aan zal komen. Een nieuwe dag met thuisonderwijs of een maandag met weer een week thuisonderwijs. Er zijn genoeg momenten waarop het overigens wel goed gaat. Wanneer we verrast worden door mededelingen dat men even niet gestoord moet worden, omdat er nog iets afgemaakt moet worden. Dat een pauze flexibel ingedeeld wordt, omdat er belangrijkere zaken te doen zijn. Tussendoor zijn er de meltdowns, bijvoorbeeld over een rood potlood…

Een rood potlood…

Bron afbeelding: Pexels.

Vergelijkbare berichten