De organisatie ONE heeft een brief opgesteld die gericht is aan wereldleiders. De brief is ondertekend door 140 beroemdheden, waaronder een aantal Amerikaanse celebs. Het is tijd om iets te doen aan de armoede en in het bijzonder de armoede die veroorzaakt wordt door de achtergestelde positie van de vrouw.

Over ONE

ONE is een non-profit organisatie, die opgericht is (onder andere) door de Ierse zanger Bono (bekend van U2). Doel van de organisatie is om armoede te bestrijden, een oplossing te bieden voor ziekten en te strijden voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. Dit zijn zaken waar veel te winnen of veranderen valt. We leven in een wereld, waar in sommige landen de rechten van vrouwen en meisjes met de voeten getreden worden. Zij hebben niet dezelfde kansen, alleen maar omdat ze vrouw of meisje zijn.

Loonkloof

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is iets dat de laatste jaren voortdurend terugkeert als nieuws-onderwerp. Logisch, want deze is er. Niet alleen in “arme” landen. Nee, ook in “rijke” landen is er een verschil tussen de beloning van mannen en vrouwen. Ook in Nederland. Nog altijd is er geen goede wetgeving die dit soort zaken regelt. De argumenten van de werkgevers dat vrouwen minder werken en daarmee dus minder salaris hoeven te ontvangen is er een die niet meer opgaat. Een vrouw die 32 uur werkt, kan in sommige gevallen – omdat ze vrouw is – minder verdienen als een mannelijke collega, die ook 32 uur werkt.


Zolang er geen goede wetgeving gepresenteerd wordt, zal dit zo blijven. In een land als Nederland zou het makkelijk moeten zijn om hier iets aan te doen. Toch is het tot op heden niet gebeurd.

Beroemdheden

ONE heeft de brief laten ondertekenen door onder andere Oprah Winfrey, Meryl Streep en Natalie Portman. Daarnaast hebben nog eens 135.000 mensen de brief ondertekend. Ook jij kunt iets doen, via de website van ONE. Door de brief ook te ondertekenen. Ik deed dit ook, want ik vind dat er zaken veranderen moeten. Ik sluit mij dan ook aan bij de (Nederlandse) slogan van ONE: Armoede is seksistisch. Teken de brief via https://act.one.org/petition/open-brief-2018.

Vrouwonvriendelijk

Ben je benieuwd naar regelgeving die anno 2018 niet meer “kan”, dan lees je daar meer over in deze blog van ONE. Er staan negen voorbeelden van wetten die als zeer vrouwonvriendelijk beschouwd kunnen worden. Laat de wereldleiders zich daar eens druk over gaan maken, samen met de ongelijke beloning.

Vergelijkbare berichten