Vanmiddag kwamen twee heren van EditieNL langs voor een interview. Een interview met mij als huisvader. Dit naar aanleiding van het nieuws dat de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern in verwachting is en na haar zwangerschapsverlof gewoon weer aan het werk gaat. Men wilde graag weten hoe het is om huisvader te zijn.

Zwangerschapsverlof

Ardern gaat na haar zwangerschapsverlof van zes weken weer aan het werk als premier van Nieuw-Zeeland. Haar man richt zich op de “huiselijke” taken. Iets dat eigenlijk normaal zou moeten zijn, maar uit eigen ervaring weet ik dat sommigen dit niet beschouwen als “normaal.” En daarover wilde Editie NL graag meer te weten komen.

Ik ga nu niet in op de achtergrondinformatie. Deze lees je gewoon terug op de website van het actualiteitenprogramma. Leuk is wel, dat in het artikel ook een link werd opgenomen naar mijn blog (deze website dus). De drukte van de afgelopen maanden heeft ervoor gezorgd dat ik weinig deed met de website. Nu ik merk, dat er toch wel interesse is voor mijn leven als huisvader, moet ik even een stapje extra doen. Vandaar dat ik toch weer besloten heb om meer te schrijven. Natuurlijk schrijf ik veel (voor mijn eigen website en die van The Ministry of Poetic Affairs). Deze laatste twee projecten zijn op dit moment (nog) niet echt “lonend.” Vandaar dat ik eigenlijk niets meer ben dan een huisvader, die graag schrijft en zo af en toe eens fotografeert.

Gender Pay Gap

Die huisvader kreeg een telefoontje, deze middag, waarin gevraagd werd of ik mee wilde werken. De reden om hierop ja te zeggen heeft juist te maken met de manier waarop sommigen met dit verschijnsel omgaan. Positieve reacties en negatieve reacties. Juist om aandacht te vragen voor de nodige veranderingen, die de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt moeten vergroten, besloot ik mee te werken. Ik geloof dat zowel vrouw als man dezelfde rechten verdienen op deze arbeidsmarkt. Helaas, zo denkt niet iedereen erover. We kennen allemaal de verhalen, zelfs die uit het buitenland. Neem nu bijvoorbeeld de BBC. De Gender Pay Gap zorgde ervoor dat een medewerker van BBC News haar functie opgaf.

Zottigheid, naar mijn idee. Net zo zot: het “afserveren” van mannen zoals mijzelf, die ervoor kiezen om huisvader te zijn en te worden.

Verandering

Ik geloof er heilig in, dat er verandering noodzakelijk is. Gelijkwaardigheid heeft overigens niet alleen te maken met een financiële vergoeding. Het is een verandering die plaats moet vinden in de hoofden van zij die het voor het zeggen hebben. De politiek heeft hierin een sleutelrol. Dus ja, het is goed om serieus of serieuzer werk te maken van regelingen die het mogelijk moeten maken om gelijke kansen op de arbeidsmarkt te creëren voor vrouwen (los van de financiële vergoeding), het vaderschapsverlof en natuurlijk andere voorwaarden die het mogelijk maken. Die “andere voorwaarden” hebben vooral te maken met de manier waarop “wij” (de samenleving) dit alles beziet. Een verandering van mentaliteit.

Laten we nu eens heel eerlijk zijn: waarom zou een vrouw het niet kunnen en waarom zou een man het niet kunnen? Stel die vragen eens aan jezelf en denk hierover eens heel goed na. We zouden, om te beginnen, een voorbeeld kunnen nemen aan Nieuw-Zeeland… of Duitsland: een vrouwelijke premier. Waarom niet? Maar eerst de andere stappen. De stappen die nodig zijn om alle weerstand weg te werken.

Nummer Een en Nummer Twee gaven trouwens de juiste antwoorden 🙂 Ook zij werden nog even geïnterviewd.

Vergelijkbare berichten