Met verbazing las ik een artikel op de website van RTL Nieuws. Dat doe ik wel vaker. Soms schrijf ik erover, soms niet. Vandaag is zo’n dag dat ik erover schrijf. Met de vraag: Dus het lag allemaal aan de meisjes?


Dit weekend kwam het nieuws naar buiten dat presentator Kaj van der Ree twee, destijds, minderjarige meisjes seksueel getinte foto’s zou hebben gestuurd. Daarnaast zou hij zich in chatgesprekken hebben misdragen. Ik gebruik met nadruk het woord zou, omdat er geen veroordeling plaats heeft gevonden. Natuurlijk, ik zou ook kunnen schrijven op een manier zoals Patrick Kicken deed in een artikel op Spreekbuis.nl. Dat doe ik niet. Laat ik eens in gaan op de reacties op dit nieuws.

13, 14 en 15

De meisjes in kwestie waren destijds 13, 14 en 15 jaar oud. Zelf was Van der Ree 23 jaar oud. Ruimschoots de leeftijd waarin je wordt gezien als minderjarige. De reacties op dit nieuws zijn verdeeld. Een kant kiest voor de dames die de onthullingen naar buiten brachten. De andere kant kiest ervoor om de dames in kwestie te veroordelen.

Zoals in veel gevallen als het om nieuws gaat, wordt ook dit alles door de inquisitie die social media heet behandeld. Een aantal reacties legt de schuld neer bij de dames. De slachtoffers zouden wel erg lang gewacht hebben met het bekend maken van dit nieuws. Ook zijn er mensen die van mening dat dit wel erg dom was van de dames – destijds meisjes. De schuld wordt daarom neergelegd bij deze dames. Zij zouden gehoor gegeven hebben aan de oproep, hoe idioot dit ook is. Zij zouden de stap gezet hebben.
Dat ze die stap gezet hebben is te wijten aan een bepaald machtsverschil. Vergeet niet dat dit fans waren, die hun idool te spreken kregen. Dat de agenda van hun idool er iets anders uitzag, ligt niet aan de reden waarom zij contact opnamen. Zij namen contact op, omdat ze fans waren. Niet omdat ze iets anders wilden.
Wanneer iemand meerderjarig is, dan bestaat er een machtsverschil. Datzelfde verschil kan er ook zijn wanneer het gaat om leeftijdsgenoten. Denk aan iemand met meer macht, met meer carrièremogelijkheden of een gevoel dat iemand teweegbrengt.


Het redeneren vanuit de gedachte dat niet hij, maar zij uiteindelijk fout zijn heeft te maken met de manier waarop we dingen te gemakkelijk willen verklaren. Vergelijk dit met iemand die de stap zet om met drank op te gaan rijden en daarna iemand doodrijdt. We weten dat dit niet goed is en stellen de vraag hoe dom je kunt zijn. In dit geval worden de dames gezien als dom en zijn de reacties duidelijk: ze hadden toch beter moeten weten.

Geen loverboy


Nu stel ik niet dat Van der Ree een loverboy is. Maar het bespelen van slachtoffers van een loverboy kan plaatsvinden op eenzelfde manier. De ander op een bepaalde manier iets geven; aandacht bijvoorbeeld. Tegen de meisjes destijds dingen zeggen die ze misschien leuk vonden óf misschien alleen al het geven van aandacht. Misschien was dat voldoende.


Maar wat de reden ook is, er is iets dat niet vergeten mag worden. Dat de schuld automatisch neergelegd wordt bij de dames. Oh, die domme dames. Vergelijk dat maar met een aanranding of verkrachting (wat dit overigens niet is of was). Dan zijn sommigen ook van mening dat er een aanleiding was. Een aanleiding omdat ze er gewaagd uit zou hebben gezien. Of misschien omdat ze er eigenlijk wel naar verlangde. Andere redenen die gegeven kunnen worden kunnen te maken hebben met de manier waarop de persoon die dit verschrikkelijks aangedaan wordt in het leven staat.

Reden


Wat de reden ook is, het maakt het niet anders dan een aanranding of verkrachting. Nee, nogmaals, dat is dit niet. Wat het wel is – althans zo lijkt het – is een meerderjarige die gebruik gemaakt heeft van zijn machtspositie als bekend persoon. Laten we hopen, mocht het inderdaad waar zijn, dat het snel is afgelopen met de bekendheid.


In deze blog spreek ik me voorzichtig uit. Mocht het inderdaad waar zijn. Dat zal uitgezocht moeten worden, indien de dames in kwestie hiermee in gaan stemmen en mits het Openbaar Ministerie voldoende aanleiding hiervoor ziet. Een aangifte zal beoordeeld moeten worden. In ieder geval is het belangrijk te weten dat de verjaringstermijn misschien nog niet is verstreken. Sinds 2013 kunnen ernstige seksuele misdrijven tegen kinderen waar een straf op staat van acht jaar of meer niet meer verjaren (bron). De vraag is overigens moeilijk te bepalen en al helemaal niet door mij. Ook niet door een inquisitie op social media. Laten we dat niet vergeten.

Inquisitie op social media

Met de inquisitie op social media bedoel ik natuurlijk alle reacties van mensen die hun mening op een zeer duidelijke manier naar voren brengen. Dat doe ik ook, dat weet ik best. In dit geval besluit ik ervoor te kiezen om te stopen met het beschuldigen van de slachtoffers. Dat valt in dezelfde categorie als: had die maar niet over moeten steken bij het zebrapad, na een dodelijke aanrijding.


Dat doe je toch ook niet?

Hoe kijk ik er als vader tegenaan? Ik zal mijn kinderen, wanneer de tijd zover is, uitleggen over de mooie kant van social media – die is er. Ook zal ik ze uitleggen dat er minder mooie kanten zijn van social media. Als het gaat om idolen zal ik vertellen dat het leuk is, wanneer je idool contact op neemt of wanneer je contact kunt opnemen. Ik zal er niet bij voorbaat vanuit gaan dat het idool in kwestie ook dergelijke dingen doet. Waar ik ze wel op zal wijzen, wanneer de tijd zover is, dat het weggeven van jezelf op social media en in chats geen goed idee is. Je weet niet wat er blijft hangen. Dat weet je nooit. Dan maar niet te spreken over eventueel doorsturen.


En voor iedereen die van mening is dat het toch echt de schuld is van de dames in kwestie: reageer vooral niet hierop. Geef je mening ergens anders. Ik ben er toch niet geïnteresseerd in.

Ben je gekwetst door de laatste alinea? Dan is hier een mooie bloem …

Dus het lag allemaal aan de meisjes?
Bron afbeelding: Pixabay

Vergelijkbare berichten