De zomerstop van de taxiservice

De zomervakantie zorgt voor een zomerstop van de taxiservice. Af en toe lijkt het alsof ik een privé taxichauffeur ben voor mijn kinderen. Logisch dat ik daarom uitkijk naar de zomermaanden. Zes weken waarin ik niet heen en weer hoef te rijden naar school, al dan niet met de auto.

Interested in the English version of this blog, click here.

 
Natuurlijk is het niet allemaal vervelend hoor. Er zijn genoeg dagen waarop ik met plezier mijn kinderen ophaal van school. We kletsen heel wat af tijdens deze “taxiritjes.” Dan hoor ik meteen hoe hun dagen waren. Daar komt dan een einde aan in de zomervakantie.
Waarom voelt het als een “taxiservice?” Simpel, omdat de twee kinderen naar aparte scholen gaan. Geen bewuste keuze, maar eentje waarin we ons moesten schikken door omstandigheden. Zoonlief zat op dezelfde school als zijn zusje, maar moest de overstap maken naar speciaal basisonderwijs. Hoewel de intentie er is dat hij mogelijk kan terugkeren, zal het ook na de zomervakantie nog niet het geval zijn. Hij heeft hard aan zichzelf gewerkt, tot nu toe. Wekelijks therapie werd tweewekelijkse therapie en deze werd vorige week afgesloten. Na de zomervakantie begint hij – hopelijk – aan zijn laatste therapie: weerbaarheidstherapie. Wel hebben we hem verduidelijkt dat de stap terug naar de vrijeschool (basisonderwijs) er misschien nog niet in zit. Wellicht dat de kansen wel aanwezig zijn als het gaat om het voortgezet onderwijs. Dan hopen we voor hem (hij wil het heel erg graag), dat hij naar de middelbare vrijeschool kan gaan.
De route van en naar de twee scholen kan ik inmiddels dromen. Het bijna dagelijkse patroon ook. Vandaar dat het meestal de eerste dagen van de vakantie ook voor mij weer even wennen is. Het idee dat we niet weg moeten om op tijd op school te zijn vergeet ik soms een beetje. Dat duurt overigens niet heel lang, want langzaam kom je terecht in een bepaald vakantieritme. Al is het soms lastig hierover te spreken, wanneer je niet alleen huisvader, maar ook ZZP’er bent. Nee, dit is geen klagen. Ik mag nog steeds spreken van een bevoorrechte situatie. Eentje waarin ik er voor mijn kinderen kan zijn en dit kan combineren met mijn werkzaamheden. Voor andere ouders is het soms een hele grote puzzel. Zeker wanneer je bedenkt dat de kinderen naar verschillende scholen gaan.
We hebben het een tijdje geprobeerd: twee scholen, eenzelfde soort “ritme” (zelfde tijden uit) en daarom voor onze dochter buitenschoolse opvang (BSO) geregeld. Hoewel het dan eigenlijk maar zou gaan om een kwartier, was het niet mogelijk een kortere periode af te nemen bij de BSO. Het gevolg was dat we kosten maakten die eigenlijk niet nodig waren. Dit kwam overigens maar voor op twee dagen. De overige dagen lukte het wel om zoon of dochter gewoon op tijd op te halen.
Wat bijzonder veel geholpen heeft was het bespreekbaar maken van het probleem van de tijden waarop de twee kinderen klaar waren op school. We deden een voorstel om hen eerder op te mogen halen. Dat was op beide scholen mogelijk. Nu gaat het nog om twee dagen, maar vanaf volgend jaar zijn dit drie dagen. Dat wordt dan weer even puzzelen hoe we dit gaan aanpakken. Voorlopig is er eerst een zomervakantie.
De oudste blijft in dezelfde klas en leert dan nu op het niveau van groep zes-zeven. De jongste gaat naar klas twee. Het blijft soms lastig om het contrast te moeten uitleggen. De ene school is wel digitaal – soms veel te veel-, de andere school minder. Het is soms jammer om te zien dat er geen speciaal basisonderwijs bestaat dat gebaseerd is op de vrijeschool.
Nog een paar dagen. Mijn kinderen weten inmiddels dat de zomervakantie eraan komt. Ze hebben al plannen gemaakt. Afspreken met vriendjes en vriendinnetjes en natuurlijk de zomervakantie. Dat die periode toch wel lang is, dat liet mijn dochter mij al weten. Hoe moest dit nou? Wanneer ze zo lang haar meester niet zou zien? Geduldig legde ik haar uit dat er genoeg afleiding was en wanneer ze dat zou willen, zouden we gewoon de ochtendspreuk kunnen doen, zelfs op de camping. Op de vraag van haar kant hoe het toch zou moeten wanneer ze naar de middelbare school zou gaan en haar eigen meester niet mee zou gaan was ik duidelijk genoeg: dat duurt nog heel erg lang. Ondertussen weet ik dat de tijd erg snel gaat. Ik herinner mij de periode vlak voor de zomervakantie van vorig jaar nog. Dochterlief was toen volop bezig met haar afscheid van de kleuters. Nu is het de overgang van klas een naar klas twee. Gelukkig gaat haar meester mee naar klas twee. En voor wat betreft mijn zoon: hij “houdt” zijn juf. Dat is voor hem ook een stukje zekerheid. Hard nodig, omdat de klas waarin hij zit voorzien wordt van allemaal nieuwe leerlingen.
Na vandaag nog vier dagen, dan is het even klaar met de taxiservice…

Geef een reactie