Vandaag is het zover: de laatste therapiesessie voor mijn zoon. Na een periode van bijna drie jaar intensieve speltherapie is het tijd om een volgende stap te nemen. De therapeute van mijn zoon verhuisd na de zomer naar Groot-Brittannië en dit was een goed moment om de sessies af te sluiten.


Wekelijkse sessies

Drie jaar geleden begonnen we met wekelijkse sessies. Doel was om zoonlief om te laten gaan met zijn trauma’s en de manier hoe hij moest gaan geloven in zichzelf. De trauma’s waren ontstaan door pesten op de eerste school die hij bezocht en de manier waarop hiermee werd omgegaan door de begeleiding op deze school. Het overlijden van zijn opa zorgde voor een nieuw trauma.


In de drie jaar die volgden veranderde het een en ander. Toen het uiteindelijk niet meer lukte op de vrijeschool, moest zoonlief naar het speciaal basisonderwijs. Zelf besloot ik om mijn functie in loondienst te laten beëindigen. Dit moest ervoor zorgen dat ik meer tijd had om er te zijn, wanneer mijn zoon dit nodig had. Er volgde geen gemakkelijke periode op financieel gebied. Natuurlijk deed ik mijn best om ook mijn steentje bij te dragen voor wat betreft het gezamenlijke inkomen. Dat was soms best lastig om te doen. Langzaam werd het beter, mede mogelijk gemaakt door het aflopen van een hypotheek en een nieuwe periode van gunstigere rente.

Groei

Onze zoon maakte een groei door. Niet zozeer lichamelijk, want hij is nog steeds niet de grootste. Nee, dit ging om de emotionele groei die hij doormaakte. Helaas lijkt het erop dat het pesten een stempel drukte, die pas na jaren opgelost zal zijn. Dit toont maar weer eens aan wat de impact van pesten kan zijn. Wat hierbij niet helpt is een nonchalante houding van zij die betrokken zijn bij het onderwijs van de leerling die gepest wordt. Helaas heb ik de afgelopen jaren vast moeten stellen dat veel “experts” zich schuldig maken aan het bagatelliseren van zaken. De ouders hebben volgens hen een onrealistisch beeld. Een beeld dat geen rekening lijkt te houden met de werkdruk in het onderwijs of een onrealistisch beeld over de verwachte prestaties. Wanneer ik dit soort argumenten hoor, moet ik er inmiddels om lachen. Het maakt mij niet uit hoe mijn kind presteert. Wanneer hij gelukkig is, dan is dit voldoende. Neem ik hiermee genoegen met “zesjes?” Zeker niet! Ik ben ook niet het type ouder dan zijn kind pusht. C!to toetsen zijn voor mij een bijkomstigheid. Onderwijsexperts gaan mij hierom waarschijnlijk hard uitlachen. Ik ben van mening dat de toetsen niet heilig zijn. Er is meer in deze wereld dan alleen maar toetsen, toetsen en toetsen.


“Draken”

Terug naar mijn zoon. Hij is heel ver “gekomen” of misschien is “van heel ver gekomen” beter. Hij is in staat geweest om in veel gevallen zijn eigen “draken” te verslaan. Met succes.

Natuurlijk is het nog steeds het verdriet over het verlies van zijn opa. Hij is in staat om ons een bepaald gevoel over te brengen. Ook over het pesten dat in het verleden plaatsvond is hij duidelijk: dat is gebeurd, dat was niet fijn en hij wil dit niet meer. Juist daarom is het jammer dat hij op de school waar hij nu zit nog steeds gepest wordt. Wanneer je dit soort zaken dan aankaart, krijg je te horen dat de problemen voornamelijk bij hem liggen. Maar goed, daarover is het laatste wordt niet gesproken.

Weerbaarheidstraining

Onze zoon is toe aan een volgende stap. De weerbaarheidstraining. Dat is waar we naar toe gaan werken. Hem kennende zal het afscheid van zijn therapeute vanmiddag hem zwaar vallen en dat is logisch. Ze heeft hem in de bijna drie jaar intensief begeleid en er is sprake van een vertrouwensband. Wanneer zij dus weg is, dan is dit moeilijk. Dat mag. Er is niets voor om je te schamen. Zeker niet wanneer je bedenkt wat hij allemaal heeft bereikt.


Het mag logisch zijn: ik ben enorm trots op zoonlief!

De laatste sessie
Wat gingen we doen na deze laatste sessie? We gingen ijsjes kopen!


 

Vergelijkbare berichten