Er was een tijd waarin ik twee persoonlijke blogs bijhield: “De wereld volgens Harm” en “De Goede Huisvader.” Het eerste blog bestaat niet meer, maar er zijn genoeg artikelen die ik nog graag deel via De Goede Huisvader. Neem nu een artikel dat ik in 2016 schreef over smoezen die door mijn kinderen gebruikt werden en worden om niet naar bed te hoeven gaan. Ongetwijfeld een feest van herkenning voor veel ouders.

Deze top tien is samengesteld op basis van de tegenwerpingen die ik de afgelopen jaren van mijn kinderen ontving over het naar bed gaan en het in bed blijven. Bij voorkeur om te gaan slapen.

Ik wil nog eten / drinken

In de oorspronkelijke top 10 was deze niet te vinden. Toen koos ik ervoor om als eerste te beginnen met Maar ik heb gisteren toch al geslapen? Mijn kinderen weten inmiddels hoe het werkt, als het gaat om het dag-en-nacht-ritme. Wat ze nog niet door schijnen te hebben, dat er tijden zijn waarop gegeten en gedronken wordt. Dat zijn niet de tijden die overeenkomen met het tijdstip van slapen. Toch vinden ze het geen moeite, om hun frustratie hierover kenbaar te maken. Dat er eerder “geen tijd” was om te eten of te drinken, heeft niets te maken dat dit niet gezegd is tegen ze. Nee, ze kozen er dan voor om dit te negeren en te doen wat ze wilden. Overigens: we sturen onze kinderen nooit zonder eten of drinken naar bed. Dat is een straf die wij niet goed vinden.

Het is nog licht buiten

Iedere vorm van logica om voorstander te zijn van de wisseling tussen Zomer- en Wintertijd wordt met deze opmerking vakkundig de strot omgedraaid. Wanneer het kroost naar bed gaat en de vogels er nog lustig op los fluiten en de zon aan de hemel staat is het dag. Althans voor kinderen. Het ophangen van een klok die toch echt aangeeft dat het bedtijd is wordt als onwaar versleten. Sterker nog, men vermoed een complot waarin vader of moeder de klok bewust zo gezet heeft dat het lijkt alsof het al bedtijd is. Leg dat maar eens uit aan de vogels…
Schijtbeesten!

Jullie gaan toch ook niet slapen?

Hoewel de kinderen inmiddels prima weten wanneer het avond is, bestaat er nog wel eens een “probleem” als het gaat om het later naar bed gaan. Dit doet zich voor wanneer de kinderen op Oudjaarsavond later mogen opblijven. Na twaalven is het toch wel tijd om te gaan slapen… zou je denken. Maar nee, dan worden er vragen gesteld waarom zij “nu al” moeten gaan slapen, terwijl wij nog wakker blijven.
Dat wij als ouders langer opblijven, kan maar een ding inhouden. We gaan dingen doen, die zij niet mogen. Bijvoorbeeld het eten van lekkere dingen. Inmiddels komen we niet meer “weg” met onze pogingen om te laten zien dat we gaan slapen, want dat geloven ze niet.
Wat niet helpt: wanneer je een grapje maakt en zegt dat we ijsjes of taart gaan eten, wanneer ze op bed leggen.

Ik ben niet moe – terwijl er driftig gezogen wordt op vinger(s) / duim

Hét middel om aan te tonen hoe moe het kroost is, kan zich gemakkelijk tegen je keren. Dat er een of meer vingers of een duim in de mond verdwijnen wordt afgedaan als verveling, omdat ze nooit wat mogen.

Ik wil nog even lezen, ik heb vandaag nog niet gelezen!

Voor het gemak wordt even vergeten dat moment eerder op de dag waarop je vroeg of we samen een boekje moesten lezen en dit afgedaan werd als saaaaaai. Nee, hét perfecte moment om te gaan lezen en vooral heel, heel veel is net voor het slapen gaan. Vooral uit boeken die je eigenlijk nog niet hoeft te lezen op een bepaalde leeftijd. Over moeilijke onderwerpen. Weet je het niet meer of heb je hulp bij nodig, bijvoorbeeld omdat je het niet begrijpt of het boek te zwaar is, dan roep -nee gil- je om hulp (bij voorkeur heel hard, stel je voor dat niemand je hoort).

Wil je uitleggen hoe – vul maar een moeilijk onderwerp in – werkt?

Nee, deze is zeker niet voorbehouden aan hoogbegaafde kinderen. Het idee spons komt in mij naar boven bij dit argument. De sponzen, ik bedoel kinderen, voeden zich goed met kennis vlak voordat ze gaan slapen. Vraag je echter de volgende ochtend naar een samenvatting, dan krijg je te horen dat het verhaal dat verteld werd té moeilijk was. Of te saaaaaai. Het voordeel van dit smoesje is dat je er mogelijk nog een verhaal uit kunt slepen, terwijl je er net drie hebt gekregen.

Mijn bed is niet leuk. Ik wil een nieuwe!

Blijkbaar weten kinderen tegenwoordig heel goed dat beddenzaken of meubelgiganten zoals Ikea hun openingstijden verlegd hebben tot negen uur. Het zou dus geen enkel probleem moeten zijn om nog even een nieuw bed te kopen. Bij voorkeur eentje die vooral niet in de catalogus staat en eigenlijk zelfontworpen moet worden. Of er dan nog even stiften en papier mee naar bed genomen mogen worden, zodat ze zelf –in bed- kunnen werken aan dit ontwerp.
Deze is ook wel bekend onder Mijn bed is te warm. Deze wordt veelal gebruikt op warme avonden in de lente of de zomer.

Er zit een beest in mijn kamer

In de top 10 uit 2016 was deze nog niet aanwezig. Toen was de nummer drie er eentje die ging over het niet mogen spelen op het moment dat zij dit wilden. Sinds die tijd is deze smoes minder vaak gebruikt.
Vooral mijn dochter gebruikt de smoes dat er een beest in haar kamer zit met enige regelmaat. Muggen worden verward met wespen, vliegen met bijen en wat nu als er een spin in de kamer te vinden is?
Met alle liefde haal ik de beesten weg, maar dan is het vaak nog niet voldoende. Dan moet ik alle hoeken en gaten af, om er zeker van te zijn dat er echt helemaal niets meer te vinden is. Mijn dochter wijst dan alle vermoedelijke plaatsen aan, waar het ongedierte loert op haar. Langs komen de hoeken in haar kamer, het gedeelte onder haar hoogslaper, de kledingkast en niet te vergeten, het plafond.

Maar je had beloofd dat te doen – iets ingewikkelds van twee of drie dagen geleden

Dat gelukzalige moment waarop je de linker of rechtervoet op de laatste traptrede zet en bijna euforisch denkt aan het moment waarop jouw avond begint wordt verpest door een deur die opengaat. Een stem meldt dat je beloofd had om iets te doen, toch zeker wel twee of drie dagen geleden. Of dat nu kon. Bijvoorbeeld het leren fietsen zonder zijwielen. Dat het pikkedonker is (Wintertijd) en er geen kip meer op straat is, dat maakt niet uit. Dan nemen we gewoon een zaklantaarn mee. Mocht de locatie van dit apparaat niet bekend zijn, dan wordt meegeholpen met het zoeken. Ondertussen wordt weer wat speelgoed gevonden…

Ik heb een enge droom (klaarwakker en nog geen moment geslapen)

Met stip op nummer een. De enge droom. Dit zijn verschrikkelijke dromen die mogelijk zijn zonder ook maar enig ook dicht gedaan te hebben. Sterker nog, al bij het in bed stappen kunnen ze voorkomen. Over enge spinnen, monsters, paarse Minions of zelfs Bambi. Hoe durf je dan te zeggen dat het maar dromen zijn. Ze komen op zeker uit en op zeker komen ze terug! Het gevolg is dat je, gewapend met zwaard, uit frustratie dan maar luchtgevechten aangaat met verborgen spinnen, monsters, paarse Minions of zelfs met Bambi. Dat arme laatste beest is inmiddels al een stuk of zeventig keer gestorven. Wel opvallend dat Bambi als een soort zombie reïncarneert. Oh wacht, een zombie. Dat is ook weer eng. Waar is mijn zwaard?!


Herkenbaar?

Vergelijkbare berichten