Mijn twee kinderen zijn tegenpolen in sommige opzichten. Zo is dochterlief gek op alles dat zoet is. Zoonlief zal eerder voor iets zouts of hartigs kiezen. Hoe ga je daar als ouder mee om? In ieder geval als het gaat om een “gezonde” dosis zoet?

Ligt het aan mijn dochter, dan bestaan haar dagen uit het eten van de meest heerlijke dingen. Zoete dingen. Gek genoeg kan ze niet echt heel erg warmlopen voor chocolade. Andere zoete dingen, geen probleem. We vertellen haar dat het echt niet altijd een kwestie is van snoepen op de manier zoals zij die zich voor ogen heeft. We vertellen haar dat het goed is om na te denken over wat je eet.

Eigenlijk begint het allemaal met gevarieerd eten. Een snoepje tussendoor moet kunnen, maar het is wel een goed idee om een bepaalde structuur te hanteren als het om de maaltijden gaat. Zelf waren we er soms niet heel erg goed in, tijdens de afgelopen kampeervakantie. Dan kwam ik er na lunchtijd achter dat er iets vergeten was: de middagmaaltijd. Maar goed, dát was vakantie. De teugels zijn weer aangetrokken, althans we doen een poging. Dus netjes ontbijten, netjes lunchen (al dan niet op school) en netjes avondeten.

Geweldige uitvindingen

Tussendoortjes. Het lijken geweldige uitvindingen. Zo geweldig zelfs, dat de supermarktmeneren en mevrouwen ze vooral dichtbij de kassa geplaatst hebben. Alsof ze zouden kunnen aanvoelen dat het wachten in de rij er misschien voor zou kunnen zorgen dat er overgegaan wordt tot een impulsaankoop. Die impulsaankoop voor een ouder is zonder meer de stem van een of meer kinderen. Meestal begint dit met “Mag ik…” of, iets meer stelliger, “Ik wil…”Eerlijk is eerlijk, het vergt soms engelengeduld om niet te zwichten. Ik geef heel eerlijk toe, er zijn momenten waarop ik ook zwicht. Niet direct met het belerende vingertje gaan wijzen! Het zou ouders sieren, wanneer ze dit eens wat meer toe willen of durven te geven.

Toegeven is iets dat ouders lastig lijken te kunnen. Laat ik daarom eens een voorschot geven. Mijn leven is verre van perfect. Dat suggereert niet dat ik ongelukkig ben. Nee, het gaat om dat perfecte plaatje. Mijn leven is geen perfect plaatje. Dat begint al met het huis waarin we wonen. Niet iedereen zou het hiermee eens zijn, de manier waarop wij het ingericht hebben of soms niet opgeruimd hebben. Maar: dit is mijn (ons) huis.

Als het om werk gaat, ben ik zeker niet de perfecte werknemer. Ik betwijfel of iemand dit wel is. Er zijn momenten in mijn leven geweest waarop ik uiteenlopende dingen gedaan heb. Waarop ik keuzes gemaakt heb om die vervolgens weer om te draaien. Ook hiermee is niet iedereen het eens. Toen Mijn Wetenschapper (dat is ze nog enkele weken) aangaf weg te willen bij haar huidige werkgever, omdat ze zocht naar een nieuwe uitdaging, was ik de laatste om dit niet te begrijpen. Dit heb ik in het verleden meerdere malen gehad, dit gevoel. Vaak ingegeven door onkundig management, soms minder fijne collega’s of omdat ik de behoefte had om meer te ontdekken. Ook waren er momenten waarop ik van mening was dat prioriteiten anders gesteld moesten worden. Met dat laatste doel ik op mijn gezin. Mijn gezin neemt in mijn leven een zeer belangrijke positie in. In sommige gevallen zou je kunnen stellen dat dit misschien mijn kansen op de arbeidsmarkt – de reguliere arbeidsmarkt – verkleind heeft. Liever spreek ik over momenten waarop ik gezien heb dat mooie beloften van werkgevers niets meer waren dan mooie beloften. Nee, dit geldt niet voor iedere werkgever. Gelukkig niet.

Terug naar dat perfecte plaatje: ik woon in een soms niet opgeruimd huis, ik heb een andere manier van werken (ik ben huisvader en daarnaast fotograaf en schrijver). Als het om de opvoeding van mijn kinderen gaat, dan wijk ik ook af van anderen. Dat weet ik, omdat ik gewoon heb vastgesteld dat dit zo is.

Vrijheid

Mijn kinderen hebben bijzonder veel vrijheid. Alleen tot bepaalde grenzen. Die grenzen opzoeken levert problemen op. Daarvoor zijn het kinderen. Daarvoor gaat het om een ouder-kind relatie. Consequent zijn is van groot belang. Mag Nummer 1 iets op een bepaalde leeftijd, dan mag Nummer 2 dit op die leeftijd ook (wanneer ze die leeftijd heeft bereikt). In sommige gevallen volstaat consequent zijn niet. Dan komen er andere zaken bij kijken. Bijvoorbeeld of een van de twee het wel aan kan om iets te doen of omdat we denken dat dit gewoon niet goed is.

Hoe ouder mijn kinderen worden, hoe mooier de argumenten worden. In plaats van boos met de voeten te stampen, komen ze nu met argumenten. Argumenten die je moet ontkrachten. Soms werkt dat niet meer. Dan is het een kwestie van “Nee.” Lukt dat niet, dan zit er maar een ding op in de supermarkt: doorlopen. Of doen alsof je het niet hoort, in de rij bij de kassa. Wat ook vaak wel werkt: over iets anders praten. Nu weet ik dat dit misschien niet voor ieder kind werkt.

Ik ken de voorbeelden van kinderen die boos zijn en dan een show opvoeren. Compleet met vallen op de grond en wilt spartelen. Zoonlief heeft dit nooit gedaan. Dochterlief probeerde het twee keer. De eerste keer deed ze dit in de woonkamer, terwijl wij in de tuin zaten. We vroegen ons hardop af of dit “het” moment was. Een moment waarover je andere ouders wel eens had horen praten. Daar moesten we eigenlijk om lachen. Enkele dagen later, op de markt, probeerde ze het nog een keer. We zijn doorgelopen. Achtervolgt door een meisje dat ons vroeg stil te blijven staan.

Als het om de verschillen tussen dochterlief en zoonlief gaat, proberen we ons best te doen om te laten zien dat “snoepen” niet altijd gelijk is aan het geven van echte snoep. Van fruit kun je ook snoepen en een boterham feestelijk beleggen is ook een goede optie. Een appel met, zoals mijn dochter het soms nog steeds noemt, “kameel” is ook erg smakelijk.

Kortom, ook hierin zal ik afwijken van andere ouders. Net zoals Mijn Wetenschapper dit doet. Dit zijn onze keuzes. Ingegeven door het idee dat we goed willen doen. Nee, sterker: het beste willen geven voor onze kinderen. Daar gaat het uiteindelijk toch om?

 

Vergelijkbare berichten