Dag Windows 7

Dag Windows 7

Het is bijna zover. Microsoft stopt met het ondersteunen van Windows 7 op 14 januari 2020. Daarna kun je deze Windows-versie nog gewoon gebruiken, maar er verschijnen geen updates meer voor dit besturingssysteem. Nu het een kwestie is van Dag Windows, wat zijn de alternatieven?

Eerst dacht ik nog: Windows 7, die versie is toch niet zo lang geleden uitgegeven door Microsoft? Even nazoeken en dit leerde mij dat deze Windows-versie op 22 oktober 2009 uitkwam. Drie jaar nadat het verschrikkelijke Windows Vista uitkwam was dit de opvolger. Een goede opvolger, want je moest het wel heel erg bont maken voordat je een blauw scherm zag. Al is mij dat wel gelukt…
In deze ‘nieuwe’ versie waren minder noviteiten te vinden. Microsoft had geleerd van het debacle rondom Windows Vista. Wat was dát een beroerde Windows-versie. Nu gaan waarschijnlijk de Applefans reageren met de opmerking: “Het is geen Apple.” Dat klopt. Het is Microsoft. De discussie ga ik niet aan. Daar heb ik geen zin (meer) in.
Kortom, Windows 7 is dus meer dan tien jaar oud en Microsoft trekt de stekker eruit. Dag Windows 7! Maar wat dan? Je ontvangt, wanneer je Windows 7 blijft gebruiken, geen updates meer. Dit houdt niet in dat je niet kunt werken met de computer of laptop. Nieuwe functies komen er ook niet meer bij. De vraag is of de computer in kwestie nog overweg zal kunnen met nieuwe programma’s. Dit zal je proefondervindelijk moeten vaststellen.
Blijf je werken met Windows 7, dan kan dit dus. Kies je voor veiligheid, dan ben je genoodzaakt om over te stappen naar iets anders. De meest logische keuze is dan Windows 10. De periode waarin je gratis over kon stappen naar deze Windows-versie is inmiddels voorbij. Al kun je tal van websites vinden waar je informatie kunt zien over het alsnog gratis overstappen naar deze Windows-versie. Ik kies ervoor om deze niet op te nemen in dit artikel.
Je kiest dus voor een update naar Windows 10. Dat kan bijvoorbeeld door te upgraden naar Windows 10 Home bijvoorbeeld. Je zou mogen verwachten dat je de prijs die je voor deze upgrade moet betalen snel kunt vinden op de website van Microsoft. Niets is minder waar. In plaats van een makkelijk overzicht aan te bieden met prijzen, lijkt het erop dat het bedrijf je graag wilt doen bewegen tot het overgaan naar compleet nieuwe hardware. Op de pagina met Windows-informatie kun je allerlei mooie, nieuwe apparaten zien en de bijbehorende prijzen. Pas nadat je op de menubalk kiest voor de optie om Windows 10 te kopen, zie je hoeveel je hiervoor moet betalen.

Linux

Ten tijde van het schrijven van dit artikel betaal je via de website van Microsoft een bedrag van € 145. Dat is best een hoog bedrag. Zeker wanneer je bedenkt dat er ook gratis alternatieven bestaan. Nee, daarmee doel ik niet op illegale downloads. Denk dan aan een compleet ander besturingssysteem. Ik doel daarmee op Linux.
Het probleem aan Linux is dat niet alle software zal gaan werken. Neem nu bijvoorbeeld de software van Adobe. Daarvoor bestaan geen Linux-versies. Je bent dan aangewezen op compleet nieuwe software, zoals Gimp. Je moet dan bereid zijn om te leren werken met deze software. Dat geldt overigens ook voor het alternatief van Microsoft Office. Dat is toch wel Libre Office. Het voordeel van deze gratis softwareversie voor bijvoorbeeld tekstverwerken: de leercurve is niet bijzonder groot. Je hebt het allemaal snel onder de knie. Wellicht maak je al gebruik van deze gratis versie. De versie is er niet alleen voor Linux. Ook voor andere besturingssystemen; iOS en Linux.
Maar goed, het overstappen van Windows naar Linux is nogal wat. Hoe alles eruitziet is anders. Niet negatief-anders. Gewoon anders. Net zo goed als dat iOS en Windows van elkaar verschillen. Maar er is een ander nadeel: er is geen een versie van Linux. Er zijn meerdere aanbieders. Wil je snel aan de slag en ben je bereid hiervoor tijd te investeren, zonder dat je hier geld tegenaan moet gooien? Dan kies je voor Linux. Je hebt hierbij de keuze uit een groot aantal uitgaven of distributies. De een nog mooier dan de andere. De bekendste en makkelijkste versies om te installeren zijn:

  1. Ubuntu – ubuntu.com
  2. Debian – debian.org
  3. Linux Mint – linuxmint.com
  4. OpenSuse – opensuse.org

Welke versie het beste is? Dat moet je echt zelf gaan bepalen. Dat is natuurlijk erg makkelijk. Vergelijk het met verschillende automerken. Je kiest het merk of het model dat het beste bij je past. Kies je voor Ubuntu, dan heb je de keuze uit verschillende afgeleiden. Je kunt meer informatie over deze versies vinden via deze website. Er wordt wel eens beweerd dat Kubuntu het meeste overeenkomt met de Windows-ervaring.

32- of 64-bits

Er kan een goede reden zijn waarom je niet hebt gekozen voor een upgrade naar Windows 10. Dit heeft te maken met de computer die je gebruikt. Niet iedere computer is in staat om Windows 10 te gebruiken. Dat heeft te maken met de ondersteuning voor 64-bits software. Om te voorkomen dat het te technisch gaat worden kan ik je alleen maar aanraden om te controleren of de computer die je wilt gaan upgraden in staat is tot het installeren van een 64-bits besturingssysteem. Anderen hebben al heel veel geschreven over hoe je dit kunt controleren. Zo ook Microsoft. Op deze pagina kun je zien hoe je kunt controleren of jouw computer de overstap aan kan.
Het nadeel is dat veel aanbieders van besturingssystemen de afgelopen jaren ervoor kozen om alleen nog maar 64-bits versies uit te brengen. Windows 10 bestaat er ook in een 32-bits versie. De vraag is alleen of het verstandig is. Veel programma’s die vandaag de dag uitkomen of voorzien worden van een update zijn geschreven voor een 64-bits besturingssysteem. Alternatieven zijn er ook voor wat betreft Linux. Dan kom je terecht in de wereld van lightweight Linux distros. Via deze website lees je daar meer over.

64-bits, geen probleem?

Is het mogelijk om een 64-bits besturingssysteem te installeren, dan moet je een keuze gaan maken welk besturingssysteem je gaat installeren. Kies je voor Windows 10, dan moet je de vraag stellen welke Windows-versie voor je geschikt is. Ik ga ervan uit dat Windows 10 Home dat is. Alleen die prijs…. Die is aan de hoge kant. Niets vergeleken met die van Windows 10 Pro. Die bedraagt ten tijde van het schrijven van dit artikel € 259. De maand december en de dure feestdagen zijn net achter de rug en nu moet je dit bedrag gaan uitgeven?
Gelukkig. Er zijn alternatieven. Kijk maar eens op Bol.com. Voor € 98 kun je al een nieuwe versie van Windows 10 kopen. Dat is nog steeds een hoog bedrag. Kan het lager? Ik kan natuurlijk alle bekende webshops gaan vergelijken met elkaar. Ze halen het voorlopig niet bij een alternatief platform.
Wanneer je kinderen naar de lagere school gaan, dan kun je een inschrijving doen op Schoolspot.nl. Hoe lang de actie nog gaat duren, dat weet ik natuurlijk niet. Op de website kun je een gratis versie van Windows 10 downloaden. Voorwaarde is dat je een kind hebt die is ingeschreven op de bassischool. De licentie is geldig voor een apparaat. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je kind de computer gebruikt. Niet alleen jij dus. Je ontvangt dan een licentie voor Windows 10 Education. Deze licentie vervalt op het moment dat je kind de basisschool verlaat.
Heb je vragen, kijk dan eens op deze pagina.
Heb je kinderen die de middelbare school bezoeken, dan kun je gebruik maken van SLIM.nl. Software tegen aantrekkelijke tarieven. Dit platform is er voor scholieren van het voortgezet onderwijs en het MBO. Datzelfde geldt voor docenten of medewerkers van de scholen en ouders van de leerlingen. De spelregels zijn te vinden via deze link. De informatie over Windows 10 is te vinden via deze link.

Office?

Wil je trouwens Office aanschaffen, dan kan dit ook via Schoolspot of SLIM. Je betaalt voor Office Professional Plus een bedrag van € 27. Dat is aanzienlijk lager dan dat je Office wilt aanschaffen via Microsoft. Het nadeel is overigens wel dat je per computer een bestelling doet, terwijl een abonnement voor Microsoft Office meestal voor meerdere apparaten bedoeld is.

En nu?

Op naar een nieuwe versie van Windows of kies je toch voor een Linux distributie? Wat je ook doet, onthoud dat je vanaf 14 januari een keuze gemaakt moet hebben. Je kunt na die datum nog steeds Windows gebruiken. Het nadeel is alleen dat je niet meer kunt vertrouwen op een volledig veilig besturingssysteem. Hoewel je niet te maken hebt met een totaal onveilig besturingssysteem. Gebruik je een antivirusprogramma, dan kun je gewoon door blijven werken.
Is dit het echte einde van Windows 7? Ja en nee. Het ligt eraan of je misschien werkt voor een bedrijf of organisatie waarin de overstap misschien nog niet mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met bepaalde gekoppelde apparatuur, waarvoor nog geen ondersteuning geboden wordt door Windows 10. Of misschien is de IT-afdeling misschien niet zover.
Je moet overigens wel even bedenken dat er nog een ander interessant punt is. Als het gaat om de ondersteuning is deze eigenlijk al iets langer geleden gestopt. Op 13 januari 2015 stopte de basisondersteuning. Wat er nu stopt op 14 januari is de uitgebreide ondersteuning.

Windows 8 en 8.1?

Het liedje van de commercial voor Windows 8 was leuker dan de Windows-versie zelf.
Lenka – “Everything at once.”

Dan is het ook nog even een goed idee om aandacht te besteden aan twee andere recente Windows-versies: Windows 8 en Windows 8.1. Deze versies waren lang niet zo populair. Dit had te maken met de mogelijkheden om Windows te gebruiken op de manier waarop je gewend was. Dit verschilde nogal met Windows 7.
De ondersteuning voor Windows 8 eindigde al in 2018. De uitgebreide ondersteuning zal stoppen in 2023. Ter informatie: Windows 8 verscheen in 2012. Windows 8.1 verscheen in 2013.
Ook met deze versie kun je overstappen naar Windows 10, mits je computer of laptop hiervoor geschikt is.

Systeemeisen Windows 10

Wil je weten of de computer of laptop waar je Windows 10 wilt installeren geschikt is? Dan kijk je op de website van Microsoft. Hierop vind je de minimale systeemeisen. Je moet er rekening mee houden dat meer beter is.
Ideaal gezien doe je er verstandig aan om te letten op het werkgeheugen en de software die je wilt gaan gebruiken of gebruikt. Een ideale mix is het kiezen voor een geheugen tussen de 6 en 8GB. Wil je een oude(re) computer nog meer versnellen, denk dan na over de aanschaf van een SSD-schijf.
De vraag is alleen wanneer het zinvol is om uitgaven te doen die een oude(re) pc sneller maken. Is het misschien verstandig om over te stappen op een nieuw model. Hierop is vaak al een versie van Windows geïnstalleerd.
Er zijn genoeg websites die je helpen bij het kiezen van het juiste model. Stelregel is altijd: wat ga ik ermee doen? Je hoeft niet altijd de snelste en de meest uitgebreide computer of laptop aan te schaffen.

Succes met de laatste Windows 7-dagen…

Geef een reactie