De Goede Huisvader

Daarom kijk ik niet

Voor een liefhebber van voetbal is het waarschijnlijk niet voor te stellen: ik kijk niet naar het Wereldkampioenschap voetbal dit jaar. Ik heb mijn redenen hiervoor. Voor mij wegen deze redenen zwaarder dan het kijken naar voetbal.

298 mensen

14 juli 2014. Vier jaar geleden. Ergens boven Oost-Oekraïne vliegt een Boeing 777 op ongeveer tien kilometer hoogte. Het toestel van Malaysia Airlines is onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het toestel zal de eindbestemming nooit bereiken. In de buurt van het dorpje Hrabove wordt het toestel neergehaald door een raket. 298 mensen komen om het leven. Op de grond zijn pro-Russische separatisten in een oorlog verwikkeld met het Oekraïense leger.

Rusland

Vier jaar na dato is er nog steeds een ontkenning van het gastland van het Wereldkampioenschap voetbal. Rusland wijst iedere verantwoordelijkheid voor deze verschrikkelijke daad van de hand. Vanaf het eerste moment. Ondanks de bewijzen die in de richting van de pro-Russische separatisten wijzen, al dan niet gesteund door Moskou.

Dit is een reden om niet te kijken naar het voetbal op televisie.

Anna Politkovskaja

7 oktober 2006. Een bewoner van een appartementencomplex in Moskou treft een lichaam aan in de lift. De vrouw in kwestie is doodgeschoten. Het moordwapen en de kogels liggen naast het lichaam. Het gaat om de journaliste, publiciste en mensenrechtenactiviste Anna Politkovskaja. Enkele maanden ervoor was ze 48 jaar oud geworden. Bekend werd ze met haar boek Poetins Rusland. Hoewel vijf jaar later een bekentenis volgde, wijst alles erop dat zij de mond is gesnoerd vanwege de kritiek op Vladimir Poetin.


Dit is een reden om niet te kijken naar het voetbal op televisie.

Aleksandr Litvinenko

1 november 2006. Een tot Brit genaturaliseerde Rus wordt in het ziekenhuis opgenomen met vergiftigingsverschijnselen. Na onderzoek blijkt dat het gaat om een polonium-210 vergiftiging. 22 dagen later is Aleksandr Litvinenko niet meer. Overleden aan de gevolgen van de vergiftiging. Hij was in de aanloop naar zijn vergiftiging tevergeefs op zoek geweest naar de daders van de moord op Politkovskaja. Nog altijd is er geen dader gevonden. Ook in dit geval lijkt er een betrokkenheid te zijn van de Russische geheime dienst FSB en het Kremlin.

Dit is een reden om niet te kijken naar het voetbal op televisie.

Aids

103.000. Dat is het getal dat dateert uit 2016 en staat voor het aantal hivinfecties in een jaar tijd, zo valt te lezen op de website van het aidsfonds. Sinds 2011 is sprake van een sterke stijging van het aantal besmettingen met deze ziekte. Per jaar overleden in 2016 ongeveer tachtig mensen aan de ziekte aids. Het zijn schattingen, want de cijfers worden niet naar buiten gebracht door de regering in Moskou.

Dit is een reden om niet te kijken naar het voetbal op televisie.

LGBTQIA+ gemeenschap

1917 en 1933. Ze hebben een overeenkomst met elkaar. Dit zijn jaartallen waarin Rusland besloot om homoseksualiteit strafbaar te stellen. Jaren later, in 2013, werd een wet aangenomen worden waarin het praten over homoseksualiteit waar iemand van onder de achttien jaar bij aanwezig is. In feite komt dit erop neer, dat alle uitingen waarin homoseksualiteit een taboe vormen. De regenboogvlag, een uiting van de LGBTQIA+ gemeenschap, is zelfs strafbaar.

Dit is een reden om niet te kijken naar het voetbal op televisie.

Mensenrechten

Amnesty International heeft op de website een artikel geplaatst over de wedstrijd die mensenrechtenactivisten dagelijks moeten leveren. Deze is aanzienlijk zwaarder dan de 90 minuten, plus eventuele verlenging die de voetbalgoden spelen. Mensen die iets willen veranderen in hun land, worden met man en macht tegengewerkt. Zij die het wagen om zich uit te spreken tegen de misstanden, de corruptie, de onderdrukking… ze krijgen geen kans. Ze worden afgeschilderd als crimineel of als “buitenlandse agenten.”

Dit is een reden om niet te kijken naar het voetbal op televisie.

Corruptie

2017. Twee jaar nadat er verschillende pogingen ondernomen waren om het rapport vooral niet naar buiten te brengen, plaatste Wereldvoetbalbond FIFA een rapport over corruptie online. Niet dat het veel uitmaakte: de toewijzingen van Rusland (2018) en Qatar (2022) werden ermee niet ongedaan gemaakt. Dit terwijl beide toernooien gewoon gekocht zijn. Helaas geldt dit voor meer toernooien, zoals in dit artikel van de Volkskrant valt te lezen.

Dit is een reden om niet te kijken naar het voetbal op televisie.

Doping

Wat hebben we het vaak over de wielersport, die doordrenkt is van doping. Datzelfde geldt voor de sporten die onderdeel vormen van de Olympische Spelen. Desondanks zijn de dopingschandalen van de afgelopen jaren geen reden geweest om het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland te annuleren.

Dit is een reden om niet te kijken naar het voetbal op televisie.

En nee, dit heeft niets te maken met het feit dat Nederland niet mee doet. Deed Nederland mee, dan keek ik ook niet.

Update 2023

Dit artikel is geschreven lang voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Het artikel “Aan Poetin had ik al langere tijd een hekel” geeft meer achtergronden.

Ook interessant

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Ook zonder een dienst af te nemen kun je De Goede Huisvader steunen. Dit is mogelijk via een (eenmalige) donatie.

Geïnteresseerd in de diensten van De Goede Huisvader?