Corona gekte (update)

Corona gekte (update)

Het was 2 maart, toen ik voor het eerst schreef over het Corona virus. Ik schreef over de Corona gekte van dat moment. Nog steeds herhaal ik, wat ik eerder verklaarde met een aanvulling erop. Heb je niets, dan is er niets aan de hand. Dat is nog steeds zo. Alleen mag je er inmiddels wel wat kanttekeningen bij plaatsen.

Heb je niets, dan weet je dit misschien niet. Je wilt geen risico nemen. Daarom ren je snel naar de winkel en kies je ervoor om alle nog aanwezige pakken houdbare melk mee te nemen. Ook spurt je nog even naar het schap met toiletpapier. Niet te vergeten, nog even afbakbroodjes. Snel, snel, want dan is het op.

Dat is in een notendop hoe het er sinds vrijdagochtend aan toe gaat. Nog steeds is dát Corona gekte. Een bepaalde vorm van hysterie. Hysterie die op het gebied van hamsteren nergens op gebaseerd is. Helemaal nergens. De winkels worden, mocht je dit niet weten, dagelijks aangevuld worden. Omdat er geen sprake is van een lock down, zoals in Italië, Spanje of Frankrijk. Daar is het openbare leven echt tot stilstand gekomen. In Nederland zijn het de scholen, de horecagelegenheden en de sportfaciliteiten. Toch doen sommige landgenoten alsof het al zover is. Sterker nog, alsof het Einde der Tijden is aangebroken. De Apocalyps, maar dan in virale vorm. Of mentale, want er is vooralsnog niets aan de hand.

Winkels worden dagelijks aangevuld. Ja, dat duurt nu iets langer, omdat het toch iedere keer gepresteerd wordt om de schappen leeg te halen. Alsof er een zwerm sprinkhanen door de supermarkt heen is gevlogen.

In mijn eerdere artikel legde ik de link met de Spaanse Griep. Ook legde ik uit dat de gevolgen van deze griepgolf in 1918 aanzienlijk groter was. Ja, de cijfers uit Nederland en de rest van de wereld mag je dramatisch noemen. Dramatisch, omdat we in een veel modernere tijd leven dan pakweg honderd jaar geleden.

Toch blijft de boodschap nog steeds staan: dit alles valt te overwinnen. Mits er voldoende voorzorgsmaatregelen genomen worden. Wanneer dappere besluiten genomen worden als vandaag is genomen. Misschien is er zelfs nog meer nodig. Daarin past niet het idee dat jij maar even beslist om zoveel mee te nemen dat je maanden en maanden voorraad hebt. Je benadeelt de hardwerkende mensen in de zorg en het onderwijs bijvoorbeeld. Die aan het einde van hun werkdag geconfronteerd worden met lege schappen. Maar wat dacht je van de kwetsbare mensen in onze samenleving? Mensen zonder auto bijvoorbeeld of wat dacht je van mensen die niet in staat zijn om zware boodschappentassen te tillen. Wil je hen dan echt duperen met dit gedrag?
Nog steeds moet je realiseren dat wanneer je niets hebt, het niet het einde van de wereld is. Oftewel: heb je niets, dan is er niets aan de hand. Dat stelde ik eerder. Dat doe ik nog steeds, maar dan met de aanvulling om je te houden aan de adviezen. Nee, je weet het niet altijd beter. Dat geldt ook voor mij. Wat ik wel weet, dat is het volgende:

Scholen en kinderopvang sluiten

Ouderschap is samen zorgen. Dus, nee, de moeder hoeft niet alles alleen op te vangen. Heren, neem uw verantwoordelijkheid. Beroep je niet op ‘kan niet.’ Tenzij je werkzaam bent in vitale onderdelen van het land. Hiervoor worden overigens oplossingen geboden. Een compleet overzicht van vitale beroepen is te vinden via deze link. Let op, werkt een van de ouders en staat het beroep of de sector niet in de lijst? Dan wordt ervan uitgegaan dat je zelf opvang regelt. Met andere woorden: thuisblijft.

Kinderen lijken misschien niet vatbaar te zijn. Lijken. De leerkrachten voor de klassen en de ouders die hen brengen dan wel.

Inkomsten

Inkomsten zijn belangrijk, maar je hebt er niets aan, wanneer je het niet kunt besteden. Lees: wanneer je dood bent.

Dodelijk

Corona, COVID-19 (SARS-CoV-2) kan dodelijk zijn. Ook voor kinderen. Er is geen medicijn of vaccin voor beschikbaar. Ja, het klopt misschien dat er meer mensen jaarlijks overlijden ten gevolge van de “gewone” griep. Er is overigens geen “gewone” griep. Dat er misschien meer mensen zouden overlijden ten gevolge van de “gewone” griep kun je niet met deze periode vergelijken. De griepgolf komt voor tussen september en april. Dit land kampt sinds drie weken met dit virus (in Nederland).

Geen links complot

In tegenstelling tot wat sommigen beweren op social media, is het sluiten van scholen, horeca en meer geen links complot. De bewindsvoerders die het nieuws zondag naar buiten gebracht hebben zijn niet lid van linkse partijen. Overigens is de beweging die ertoe geleid heeft om te komen tot dit drastische besluit niet gebaseerd op links of rechts, maar het beste voor de inwoners van Nederland. Jij en ik dus!
Gebruik dit alles nu eens niet om in te hameren op de politiek. Links of rechts.

Nepnieuws

Trap er niet in! Wanneer je een bericht ontvangt, controleer dan altijd de bron. Sterker nog, controleer of het nieuws gemeld wordt via meer bronnen. Kom niet aan met “onbetrouwbare” media. Laten we daar nu eens mee ophouden. Wil je advies over een bericht, stel mij anders de vraag. Ik wil het best voor je uitzoeken.

Wetenschap

Niet iedereen is wetenschapper. Daarvoor volg je een serieuze studie. Wetenschappers mag je niet bij voorbaat wegzetten als onbetrouwbaar. Zeker niet, wanneer men iets te melden heeft dat niet in je straatje past.

Pijn

Het doet pijn en gaat misschien nog wel meer pijn doen. Economische pijn, maar – belangrijker – emotionele pijn. Klein leed, groot leed. Zo moet mijn dochter dit jaar genoegen nemen met een geschrapt verjaardagsfeestje. Dat is niets in vergelijking met andere gevallen die je als niets anders dan verdrietig kunt bestempelen.

Intensive care

Geloof me, je hoeft niet te eindigen op de intensive care. Dat hoop ik niet voor je. Ik wens je sterkte, wijsheid en kracht toe.

Geef een reactie