Black Friday
Het koopfeest Black Friday is inmiddels ook bekend in Nederland en wanneer we af moeten gaan op wat de aanbieders ons laten geloven, mag je ieder jaar rekening houden met scherpe kortingen. Is dat wel zo? Dit enkele jaren geleden helemaal niet bekend in Nederland. Inmiddels is het bijna de hele maand november ‘raak’ en kun je niet meer om de Black Friday aanbiedingen heen. Tijd voor wat aandacht voor deze Black Friday mania.
Dit bericht verscheen oorspronkelijk in 2019 op de website van De Goede Huisvader. In januari 2023 is dit bericht aangepast.
Minder spannend
Eigenlijk zou je het een vroege Sinterklaas- of Kerstuitverkoop mogen noemen. Zeker wanneer je bedenkt dat de Black Friday aanbiedingen niet alleen gekoppeld zijn aan de dag die uitgekozen is als Black Friday. Strikt genomen is dit namelijk de dag na Thanksgiving.
Thanksgiving
Het fenomeen is bekend geworden in de Verenigde Staten, waar consumenten gestimuleerd werden om de dag na deze feestdag erop uit te trekken en alvast inkopen te doen voor de feestdagen.
In de Verenigde Staten viert men Thanksgiving Day (afgekort tot Thanksgiving), in Nederland niet. Het is meer dan alleen het eten van kalkoen. Officieel is het een religieuze feestdag, vergelijkbaar met de Dankdag voor het Gewas. In de Verenigde Staten maakt men er wat van: een feestdag.
Het winkelseizoen voor de feestdagen begint de dag na Thanksgiving zo heeft men besloten. Vandaar dat er besloten is om consumenten te verleiden. Dat deed men via een dag van extra voordeel. Toch verwijst de naam Black Friday naar iets dat men al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw kende in de Verenigde Staten. In de stad Philadelphia ontstonden de eerste files van consumenten die hun weg zochten naar winkelcentra. De naam verwijst naar de goede cijfers voor winkeliers. In plaats van rode cijfers, werden het zwarte cijfers.
Sinds enkele jaren is Black Friday ook bekend geworden in andere delen van de wereld. Dus ook in Nederland. Eerst ging het vooral om aanbiedingen van webwinkels. Inmiddels is dat niet meer het geval. Ook de stenen winkels doen mee. Je moet alleen de vraag stellen of het ook echt gaat om een aanbieding of niet.
Consumentenbond
De afgelopen jaren deed de Consumentenbond onderzoek naar de aanbiedingen rond de feestdagen en rond Black Friday. Men kwam tot de conclusie dag sommige van die aanbiedingen eigenlijk geen aanbiedingen waren. Dan ging het om een berekening over prijzen die niet eens ‘echte’ prijzen waren. In 2019 wijdde de consumentenorganisatie daar een artikel aan, dat je kunt lezen via deze pagina. Eigenlijk komt het neer op misleiding. Iets dat niet is toegestaan.
Google cache
Hoe kom je erachter of je te maken hebt met een echte aanbieding of niet? Er zijn manieren om daar achter te komen. Je kunt de prijs zelf goed in de gaten houden, maar dan moet je dit wel goed in de gaten houden. Het gevaar bestaat dat je dit vergeet. Een goed alternatief is het bekijken van de Google cache van websites. Zo is het mogelijk om de naam van een product te kopiëren en via Google kun je zien of er een pagina is opgeslagen in de Google cache. Zie je een pijltje staan achter de link, dan is er sprake van een opgeslagen pagina in de Google cache. Je ziet dan hoe de productpagina er op een ander moment uitzag. Bijvoorbeeld enkele dagen eerder.
WayBack Machine
Een andere optie die iets meer geduld vergt is de WayBack machine. Gewoon de URL invoeren van de productpagina en je ziet wanneer de pagina door de WayBack Machine geïndexeerd is. Dat werkt zeer verhelderend. De WayBack Machine is te vinden via https://archive.org/web.
Naming and shaming
Wanneer je geen zin hebt om uit te zoeken of een aanbieding ook echt een aanbieding is, dan is mijn advies om van te voren goed in te gaten te houden wat de media erover te melden hebben. Dat doe je bijvoorbeeld via Google News. Het komt voor dat er sprake is van naming and shaming. Kortom, ieder jaar weer krijgen de winkels of aanbieders die zich wel schuldig maken aan dit soort praktijken de wind van voren.
Social media
Social media kan ook erg veel helpen. Boze klanten laten vaak vernietigende berichten achter, wanneer ze te weten zijn gekomen dat ze in het ootje genomen zijn. Twitter is een goede bron om erachter te komen wat er precies gaande is.
Niet iedereen
Laat het wel duidelijk zijn dat er genoeg bedrijven zijn die zich niet schuldig maken aan dit soort praktijken. Niet iedereen doet mee aan deze misleiding. Niet alle aanbiedingen zijn nep aanbiedingen. Gelukkig maar.
Als consument moet je gewoon goed opletten. Het begint allemaal met logisch nadenken. Is de voorgestelde prijs ook echt de adviesprijs? Is het bovendien wel een realistische prijs? Vergelijk die prijs eens met die van andere aanbieders. Misschien is de korting of zelfs de prijs misschien helemaal niet zo aantrekkelijk.
Een andere vraag die je moet stellen: Hoe belangrijk is het om deze korting te pakken? Een gevaarlijke vraag om te stellen. Je komt dan uit op de vraag of je het echt nodig hebt. Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Bedenk goed dat Black Friday niet het enige kortingsmoment is. Er is nog altijd zoiets als Cyber Monday.
Cyber Monday
Minder bekend is Cyber Monday. Van oudsher is dit de maandag na Black Friday. Eigenlijk zou dit het moment moeten zijn waarop de online aanbieders hun kortingen presenteren. Dat is inmiddels niet meer zo. Ook de online aanbieders komen vaak op Black Friday al met de aanbiedingen. Het kan voorkomen dat op Cyber Monday aanbieders met nieuwe kortingen aankomen. Of niet, dat is dan weer het risico. Of misschien weer op een ander moment. Bijvoorbeeld kort voor de feestdagen. Die kans is aanzienlijk.
Aanvullende voorwaarden
Bekijk ook nog even de aanvullende voorwaarden. Wie weet zijn die er ook nog. Misschien voorkomt dit teleurstellingen. Bijvoorbeeld wanneer je er ineens vast zit aan een abonnement, terwijl je ervan uitging dat de aanschaf een eenmalige aanschaf was. Of wanneer je heel erg lang moet wachten op je product.
Succes met het inkopen en:
Happy Shopping!
Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash.