Deze vakantie stond weer een bezoek aan het Afrika Museum in Berg en Dal op het programma. Voor de tweede keer leerden mijn kinderen meer over Afrika. Een stukje Afrika in Nederland. De vraag is alleen: bezochten wij Afrika?

Berg en Dal: het Afrika Museum


In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd in een villa in Berg en Dal (in de buurt van Nijmegen) een kijkje gegeven in de wereld van de paters die werkzaam waren in Afrika. Men had spullen meegenomen uit Afrika en wilde mensen graag leren over de wereld waarin de missionarissen werkzaam waren. Het museum werd in 1954 opgericht.


Vandaag de dag is het museum gewijd aan Afrika. Althans, dat laat men op de website weten. Men wil vertellen over de gebruiken en gewoonten uit dit content. Daarnaast wil men een kijkje geven in hoe het eraan toe gaat in verschillende Afrikaanse landen. Ook religies staan centraal.

Het Afrika Museum
Vanaf de weg zichtbaar: de paalwoningen. Gebaseerd op een Toffinou-dorp uit Benin.


Musea van wereldculturen

Het museum is verdeeld in een binnen- en buitengedeelte. Wist je trouwens dat dit museum tot de Musea van wereldculturen behoort? Hiertoe horen ook het Leidse Museum Volkenkunde en het Amsterdamse Tropenmuseum.

Héél Afrika

Ga er maar eens aanstaan. Een museum presenteren over héél Afrika. Men heeft een poging gedaan om een gedeelte te laten zien. Alleen bekroop mij het gevoel dat ik rondkeek in een wereld zoals Kuifje destijds in Afrika rondkeek. Het Afrika dat we kennen van films en documentaires. Het Afrika dat vooral gericht is op wat wij beschouwen als Afrikaans. Gelukkig, zonder het nare, racistische tintje van Kuifje.

Middellandse Zee

Als bezoeker van dit museum had ik het gevoel iets te missen. Zeker in het openluchtgedeelte. Waar waren de rijke culturen die langs de Middellandse Zee te vinden zijn? Waar was Marokko of waar was Egypte? Natuurlijk weet ik dat er voor wat betreft het laatste land, Egypte, genoeg te vinden is in de museumwereld. Alleen dat gaat over antiek Egypte. Is dat niet hetzelfde als het praten over Italië ten tijde van de Romeinen, zonder erbij stil te staan dat er meer te vinden is – in ieder geval het hedendaagse Egypte. Bovendien, het Afrika Museum richt zich in het openluchtgedeelte niet echt op de geschiedenis. Men wil laten zien hoe het er nu aan toe gaat. Dat doet men goed, maar voor een gedeelte van Afrika.

Er wordt nog steeds gebouwd in het Afrika Museum. Zo is er een verbouwing gaande van het binnen gedeelte en naast het museum – dus het openlucht gedeelte – verschijnt een nieuw Afrikaans dorp. Althans, daar leek het op. Geen dorp uit het noorden of zuiden van Afrika, geloof ik.

Het Afrika Museum
Een nagebouwd dorp uit Mali


Waar ik in de andere twee musea wel kan “leren” over de andere delen van Afrika, blijft het Afrika Museum zelf een beetje achter. Dit zal misschien te maken hebben met de grondleggers van dit museum. Al denk ik wel dat je met je tijd mee moet gaan.

Nummer 1 en Nummer 2 op ontdekkingsreis.
Nummer 1 en Nummer 2 op ontdekkingsreis

Voor kinderen

Tot zover dan de recensie die vooral gaat over de manier waarop het museum is opgezet. Dan nu wat er te doen is voor de kinderen. Dat is bijzonder veel. Er kan getrommeld worden – jammer alleen dit keer van de strenge leraar, dat was de vorige keer zoveel anders -, er kan gekleid worden en je kunt zelfs een leembad nemen. Dochterlief had dit vorig jaar gezien en haar zinnen hierop gezet. Toen het eenmaal zover was, bleek het toch iets te spannend te zijn. Vandaar dat het bleef bij pootjebaden.

Het Afrika Museum: dochterlief probeert het modderbad.
Nummer 2 in het leembad

Speeltoestellen

Er kan op het museumterrein ook gespeeld worden. Er staan verschillende speeltoestellen opgesteld, die geïnspireerd zijn op Afrika.

Wil je wat eten of drinken, dan is dit ook mogelijk. Je waant je dan ergens aan de westkust van Afrika. De prijzen zijn niet veel anders dan op andere locaties. Gelukkig mag je ook zelf wat meenemen.

In het binnen gedeelte is een speurtocht uitgezet voor kinderen. Deze hebben wij wegens tijdsgebrek overgeslagen. We zijn na aankomst direct naar het buitengedeelte gegaan; het was tenslotte erg mooi weer.

Samen bakstenen aan het maken.
Samen bakstenen aan het maken.

Geslaagde dag

Mijn kinderen vonden het een geslaagde dag. Zij willen graag nog een keer, deze vakantie. Wie weet! Wie weet ook wat er in de toekomst veranderen gaat voor de opzet van dit museum. Ik ben in ieder geval zeer benieuwd!

Vergelijkbare berichten