Ben je echt of ben je nep?

Ben je echt of ben je nep?

Social media. Het is een onuitputtelijke bron om over te schrijven. Het is ook een wereld waarin je de vraag moet stellen Ben je echt of ben je nep? Dit artikel schrijft een echte huisvader net voordat zijn kroost op het punt staat om wakker te worden en naar aanleiding van zoveel social media profielen die ons willen doen geloven dat ze zijn wat ze eigenlijk helemaal niet zijn.

Stel je voor…

Waarom?

“Rare” profielen

Linkbuilden

Internet Research Agency (IRA)

Rechterzijde

Wat ik mijn kinderen leer

Mijn kinderen begeven zich ook in de onlinewereld. Wat een leuke reacties krijg je, wanneer je iets op social media “doet.” Ons oudste kind weet inmiddels moeiteloos te bepalen of de Instagram volgers echt te vertrouwen zijn of niet.

Soms is het lastig voor kinderen om te bepalen wat echt is en wat niet echt is. We kennen allemaal de verhalen over dat wat misging op internet. Afpersing en veel ergere praktijken. Neem nu het voorbeeld van de Canadese Amanda Todd. Zij maakte de fout door iets te doen wat enorme consequenties had. Je kunt hierover een mening hebben. Dat dit meisje misschien “dom” is geweest. Ze was niet dom, ze deed iets doms. Iets waarover ze niet nagedacht had. Ze zag niet in, wat voor verschrikkelijke mensen ook verbonden zijn met het internet. Dit was niet de schuld van Amanda. Nee, dit was de schuld van Ayden C. Het liefst zou ik hem bij zijn volledige naam noemen, maar dat mag niet. Hij geniet bescherming en dat had Amanda niet. Ook dit is internet.

Update proces Ayden C.

In juni 2022 begon in Canada het proces tegen Ayden C. Dit was mogelijk nadat hij in 2020 was uitgeleverd aan dit land. Hij moest zich verantwoorden voor beschuldigingen van afpersing van een minderjarige, intimidatie van een minderjarige, communicatie met een minderjarige voor het plegen van een zedenmisdrijf, het bezit en vervaardigen van kinderpornografie en de verspreiding ervan. Hij werd niet aangeklaagd voor de dood of de betrokkenheid bij de door van Amanda Todd.

Door een jury van twaalf personen werd Ayden C. op 5 augustus 2022 op alle punten schuldig bevonden. Op 11 oktober werd twaalf jaar celstraf tegen hem geëist. De rechter gaf hem uiteindelijk dertien jaar.

Omdat Canada en Nederland een uitleveringsverdrag gesloten hebben mag Ayden C. de straf in Nederland uitzitten. Dit houdt in dat de straf naar Nederlandse maatstaven omgezet zal worden, zo bleek al in 2016.

Online wereld

Wat ik mijn kinderen leer als het om de online wereld gaat: wees voorzichtig. Vertrouw niet alles en iedereen. Niet alles is zo leuk als dat het gepresenteerd wordt. Er zaken die gratis zijn, maar uiteindelijk heeft alles een prijs. Of het nu het betalen van een geldbedrag is of het afstaan van gegevens, het is een prijs. Daarnaast leer ik hen dat ze de vraag moeten stellen: is het echt of is het nep. Wellicht zouden volwassenen dat ook wat meer moeten doen.

Vergelijkbare berichten