Avondmens in de morgen

Een avondmens in de morgen

Ik ben geen ochtendmens, nooit geweest. Wat doet een avondmens in de morgen, helemaal wanneer het een kwestie is van vroeg opstaan?

Het is natuurlijk raar. Een vader van twee kinderen zou toch wel gewend moeten zijn aan de ochtenden? Het vroege opstaan is onderdeel van je leven geworden. Inderdaad, dit is zo. Alleen bevalt het vroege opstaan mij eigenlijk niet. Tenzij ik – bij hoge uitzondering – echt heel vroeg wakker ben geworden. Dan is het een ander verhaal, dan is het avondmens een beetje verdwaald in de ochtend.
Sinds de geboorte van Nummer 1 in 2008 was het gedaan met het lang slapen in de ochtend. Natuurlijk, Mijn Wetenschapper gunt mij soms ook wat rust en dat is bijzonder lief.  Alleen dat is niet altijd mogelijk. Denk aan de dagen waarop de kinderen naar school moeten. Dan is het een kwestie van vroeg opstaan en de hele “ochtendprocedure” doorlopen. Iets dat iedere ouder wel kent.
Mijn creativiteit komt vaak tot mij op de meest rare momenten. Zo heb ik in het midden van de nacht nieuwe websiteconcepten bedacht en manieren gevonden om mijn bedrijfsactiviteiten verder te ontplooien. Ook kwamen soms mooie gedichten tot mij. Niet dat ik er altijd wat mee kon doen. Ik heb een tijdje geprobeerd om een notitieblok naast mijn bed te bewaren, maar het leverde – door slaperigheid – aantekeningen op waarmee ik op een later moment niets kon. Zoals ik in een eerder blog al aangaf, ik ben een slechte slaper.
Wat doet een avondmens dan in de ochtend? Op normale weekdagen is het een kwestie van opstaan, brood klaarmaken voor Nummer 1 en Nummer 2 (rekening houden met de lengte van hun dag is dan wel handig). Ook maak ik netjes de boterhammen klaar voor Mijn Wetenschapper. Ik word meestal afgelost door haar, zodat ik mijn pyjama kan verruilen voor normale kleding. Daarna is het wachten tot het moment dat we vertrekken. Afhankelijk van het weer en hoe goed we geslapen hebben is het dan tijd om te vertrekken naar de twee scholen van de kinderen in Leiden.
Is het vakantie, zoals deze week het geval is, dan is het een ander verhaal. Hebben we geen afspraken, dan is het een kwestie van opstaan wanneer je zin hebt. Dat is fijn, alleen niet altijd even realistisch. Zo had ik mij vandaag niet voorgenomen om rond een uurtje of half vijf op te staan. Toch was het zo en ik heb eerst eens even opgeruimd. Nee, geen huishoudelijke taken. Ik heb mij – in alle rust – eens goed beziggehouden met het opruimen van mijn computer en de clouddiensten die ik gebruik. Omdat ik naast bloggende huisvader ook mijn eigen bedrijfsactiviteiten heb en ik geloof in de digitale opslag op externe locaties, moet alles goed geregeld zijn. Te vaak heb ik de afgelopen jaren meegemaakt dat Pc’s en laptops mij in de steek lieten. Een drama is het dan om alle bestanden terug te vinden, als dit nog mogelijk is.
Maar er zijn ook wat rare dingen die ik zo vroeg ’s ochtends kan doen. Om de voor mij onverklaarbare reden heb ik een voorkeur voor het uittesten van nieuwe zaken. In het bijzonder kan ik met interesse kijken naar nieuwe besturingssystemen voor de computer. Niet dat ik mijn computer dagelijks voorzie van nieuwe software. Nee, ik vind het interessant om eens te kijken naar alternatieven zonder daarvoor een computer helemaal opnieuw in te richten. Dit is eigenlijk al zo sinds het eerste moment dat ik begon aan computers… Ja, dat is heel lang geleden. De meest exotische besturingssystemen zijn inmiddels de revue gepasseerd. Vooral binnen het segment van de open source besturingssystemen. Een rare gewoonte, dat weet ik best. Het levert soms interessante bevindingen op.
Als avondmens dat verdwalen kan in de vroege ochtend is het soms ook fijn vast te stellen dat het eigenlijk niet echt veel uitmaakt. Tot het moment dat ik een andere dag wakker word en mij afvraag wat ik de dag ervoor zo leuk vond aan het vroege opstaan. Wellicht heeft dat alles te maken met het “moeten.” Is de noodzaak om vroeg op te staan er niet, dan is het blijkbaar nét iets leuker. Ongetwijfeld is dit “voer” voor zij die er verstand van hebben.
Of het raar is? Geen idee, wat denk jij?

Geef een reactie