Geschiedenis

Ik verveelde me…
Er was een goede reden om dit te schrijven/typen. Ik verveelde me… vandaar dat je dit bekijkt. Omdat ik me verveelde, leidde dit tot de 2022 Quiz.

Over Last Christmas
Geen zorgen, ik zal je niet in het Whamageddon stortten. Toch moeten we het even hebben over Last Christmas. Laten we dat liedje eens analyseren.

Aan Poetin had ik al langere tijd een hekel
Een hekel hebben aan iemand is best erg. Je moet het bij mij ‘goed’ verpest hebben, wanneer dit zo is. Aan Vladimir Poetin had ik al langere tijd een hekel. Veel langer dan dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Het gevoel na deze onwettige invasie van Oekraïne is er niet minder op geworden.

Even over 2008…
Het lijkt niet heel erg logisch, een bericht te schrijven over het jaar 2008. Het zou logischer zijn om te schrijven over 2021. Omdat 2008 het jaar is waarin ik vader werd, vond ik het een goed idee. Dus: even over 2008…

The Day the Music Died
Getriggerd door een artikel in Het Parool vandaag dacht ik vandaag aan The Day the Music Died. Lang voordat ik geboren werd, vond er een gebeurtenis plaats waarover mensen jaren en jaren later nog steeds konden praten. De noodlottige laatste vlucht van The Big Bopper, Ritchie Valens en Buddy Holly. Hoe kan het toch dat deze gebeurtenis nog steeds besproken wordt?

Imagine…
Imagine is niet alleen de titel van het nummer van John Lennon. Het is meer dan dat. Een manier om je aan het denken te zetten over hoe het had kunnen zijn. Hoe zou het zijn, wanneer de wereld nog een John Lennon zou hebben?

Het is niet “All lives matter”, maar het is “Black Lives Matter”
Iedereen die actief is op social media of het nieuws heeft gevolgd kan het niet zijn ontgaan. De Engelse woorden “Black Lives Matter.” De laatste dagen kom je ook veelvuldig de woorden “All Lives Matter” tegen. Waarom het niet “All Lives Matter” is, maar het “Black Lives Matter” is.

Het was er altijd en zal er altijd zijn
We herdenken de 75-jarige bevrijding van concentratiekamp Auschwitz. Op 27 januari 1945 werd het kamp bevrijd door de troepen van het Rode Leger. De herdenking van de bevrijding lijkt gelijk te zijn aan de herdenking van de Holocaust. Slecht nieuws voor iedereen die goed bedoeld: het was er altijd en zal er altijd zijn. Daarmee…

Het jaar 2000 in fotografie
Het jaar 2000 in fotografie . Een terugblik!

Niet een decennium terug, ik ga twee decennia terug!
In de aanloop naar de jaarwisseling en ook daarna wordt er teruggeblikt. Men kijkt terug op een periode van tien jaar, een decennium. Ik ben koppig, ik kijk wat verder terug. In de aanloop naar de jaarwisseling en ook daarna wordt er teruggeblikt. Men kijkt terug op een periode van tien jaar, een decennium. Ik…

Goud die eeuw!
Iedereen heeft vandaag een mening over de vaderlandse geschiedenis. Die aandacht is er niet iedere dag. Sterker nog, veel mensen vinden geschiedenis maar iets dat saai is. Totdat er iets gezegd wordt dat een onderwerp is dat velen lijkt aan te spreken. Dan is er voldoende ruimte om eens goed een mening te verkondigen. Dit…

Gun je kinderen een Midzomernachtsdroom
We kennen het verhaal misschien niet allemaal. Het verhaal van Thisbe en Pyramus. Geoffrey Chaucer, William Shakespeare, en Leonard Bernstein haalden hun inspiratie uit dit verhaal over een onmogelijke liefde.

We kijken soms even de andere kant op
Natuurlijk is het een geweldige prestatie die Duncan Laurence geleverd heeft. Het winnen van het Eurovisie Songfestival (ESF) was voor Nederland “even” geleden. Nu de overwinning een feit is, vond ik het een goed idee om eens over iets anders te schrijven. Over hoe we soms even de andere kant op kijken.

Wist jij dit over de oorlog?
Het is vijf mei. Bevrijdingsdag. Een dag waarop we stilstaan bij vrijheid en de Tweede Wereldoorlog. We leren onze kinderen over deze oorlog. Tijd om tien zaken nader te belichten die niet iedereen weet.

Wat ik mijn kinderen aan het einde van april en het begin van mei vertel
Oorlog is niet iets dat je moet negeren tijdens het opvoeden van kinderen. Natuurlijk hoef je niet de meest gruwelijke details te vertellen. Wat ik mijn kinderen aan het einde van april en het begin van mei vertel gaat over een oorlog. De Tweede Wereldoorlog. Zo laat ik hen zien tot wat voor dingen sommige…

Bedankt Philipp Franz von Siebold!
Hij was een van de eersten die in het Japan van de negentiende eeuw lesgaf in westerse medicijnen. Philipp Franz von Siebold was dol op planten en bloemen. Zo erg zelfs, dat hij zonder moeite een plant mee nam uit het Oosten. Laat nu deze plant juist zorgen voor veel ellende in Nederland. Dan heb…

Herdenken en vieren
Ieder jaar herdenken we op 4 mei en vieren we op 5 mei. Hoe pak ik dit aan als vader van twee (jonge) kinderen? Hoe laat ik hen kennismaken met de zwarte bladzijden van de vaderlandse geschiedenis?