Artikelen

AI in Adobe Photoshop: meer dan alleen spelen met dieren
Technologie

AI in Adobe Photoshop: meer dan alleen spelen met dieren

Het is meer dan alleen spelen met dieren, als het om nieuwe functies gaat in Adobe Photoshop. In de bètaversie die in mei (2023) werd uitgebracht, zijn opties aanwezig om afbeeldingen te genereren en te bewerken op basis van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence). Inderdaad, AI. Dat gaat dus verder dan alleen spelen met dieren, wat…

Over 10 mei 2022
Geschreven door Harm | Opvoeden

Over 10 mei 2022

Wat deed jij op 10 mei 2022? Hoe beleefde jij deze dag en wat herinner je nog van deze dag? Het was de dag van de eerste finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn. Hoewel die uitzending aanstond in onze woonkamer, hebben we er niet naar gekeken. 10 mei 2022 was een dag waarop dingen…

Over wachtlijsten
LGBTQIA+

Over wachtlijsten

Op een zaterdagavond schreef ik in plaats van te lezen in nieuw gekochte boeken. Een artikel waarop we met wachtlijsten in transgenderzorg omgaan. Geschreven vanuit de positie van een vader, die toekijkt vanaf de zijlijn.

Tien vragen de je wel aan een huisvader stelt, maar niet aan een huismoeder
Emancipatie

Tien vragen de je wel aan een huisvader stelt, maar niet aan een huismoeder

Terug van weggeweest op de website! De tien vragen die je wel aan een huisvader stelt, maar niet aan een huismoeder! Dit artikel was op wonderbaarlijke wijze verdwenen na wat updates van de website. Totdat ik me bedacht dat dit artikel natuurlijk niet mag ontbreken op deze website. Vandaar dat ik de originele versie uit…

Kerstverlichting
Geschreven door Harm

Kerstverlichting

Heb je dit jaar ruzie gemaakt met de kersverlichting? Geen zorgen, dat heb ik ook wel eens gedaan. Inmiddels heb ik daar wel een oplossing voor bedacht. Mijn vader had trouwens een heel andere oplossing bedacht voor een ander probleem met kersverlichting.

Fourteen
Wat schrijft Harm?

Veertien

Mijn dochter is jarig en dat zorgt voor stof tot nadenken. Over een dag die sneller dan gepland is aangebroken bijvoorbeeld. Mijn dochter, de oudste, is vandaag veertien jaar oud geworden.

Attic
Geschreven door Harm

Zolder

Omdat er wat pleisterwerk op de zolder van mijn ouderlijk huis naar beneden was gekomen, besloot dat op te ruimen. Het was een goed moment om de zolderverdieping op te ruimen. Ik schreef de avond nadat ik daarmee klaar was.

Wanneer alarmbellen je niets doen
Geschreven door Harm

Wanneer alarmbellen je niets doen

Het komt voor. Situaties waarin alarmerende berichten mensen helemaal niets doen. Sterker nog, adviezen die goed bedoeld zijn worden genegeerd en gezien als aanvallen. Na lang aarzelen deel ik een ervaring op dit gebied onder de titel “Wanneer alarmbellen je niets doen.” Deze alarmbellen hebben betrekking op een liefdesrelatie die mensen met elkaar aangaan.

De asielstop van BBB
Politiek

De asielstop van BBB

Even dacht ik dat de partij Boer Burger Beweging (BBB) voor een Nexit was. Dit naar aanleiding van een artikel op social media waarin men melding maakte van de plannen die men in gedachte had voor de asielcrisis. De partij pleit voor een asielstop. Toch is het niet zo eenvoudig om een asielstop in te…

De familiedouche
Kamperen

De familiedouche

Na enige tijd verbleven te hebben op de camping weet ik inmiddels welke douchecabines ik wel en welke douchecabines ik niet moet gebruiken. Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid water die uit de douchekop komt. Toch is er een belangrijk ander onderdeel om rekening mee te houden en dat is ruimte. Dan is…

Hoe de lokale politici reclame maakten voor de gemeenteraadsverkiezingen
Politiek

Hoe de lokale politici reclame maakten voor de gemeenteraadsverkiezingen

In maart 2022 mochten we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. In de aanloop naar deze verkiezingen verzamelde ik enkele voorbeelden van hoe de lokale politici reclame maakten voor de gemeenteraadsverkiezingen. We leven namelijk in een schitterende tijd, waarin ook de lokale politici hun momenten pakken de socials. Soms met wisselend succes.

The way we camped
Kamperen

Hoe wij vroeger kampeerden

Met weemoed terugdenken aan dingen uit het verleden is soms niet van toepassing op onze zomervakanties. Daarmee bedoel ik de zomervakanties die ik in Zwitserland doorbracht met mijn ouders en zussen. Natuurlijk, het waren mooie vakanties. Toch valt er wel wat op te merken. Best wel veel eigenlijk. Kortom, hoe wij vroeger kampeerden.

Heeft je kind geen huiswerk?
Onderwijs

Heeft je kind geen huiswerk?

Sinds september van dit jaar hebben we in huis nog maar een kind dat op de basisschool zit. De oudste zit op het voortgezet onderwijs en dat gaat er anders aan toe. Het levert soms vragen op die door andere ouders gesteld worden. Bijvoorbeeld over het huiswerk. Vragen die gesteld worden zijn: “Heeft je kind…

A safe day for everyone who needs it
LGBTQIA+

Een veilige dag voor iedereen die het nodig heeft

Het is vandaag, maandag 11 oktober 2021, Coming Out Day. De dag waarop er jaarlijks aandacht besteed wordt aan zij die voor het eerst met de rest van de wereld delen hoe het precies zit met seksuele geaardheid en/of genderidentiteit. Een dag die hard nodig is, volgens sommigen. Anderen zien het nut er niet zo van in. Waarom is deze dag belangrijk?

The flags of the Rainbow
LGBTQIA+

De vlaggen van de regenboog

Op 7 augustus 2021 gingen we naar de Pride Walk in Amsterdam. Door de COVID-maatregelen was alles een beetje anders dat jaar. De Pride week was aangepast. De Pride Walk ging wel door. Tijdens deze wandeling door Amsterdam zag ik veel verschillende vlaggen en sommige ervan herkende ik niet. Voor mij als ouder was het…

Bewijzen dat je mens bent
Technologie

Bewijzen dat je mens bent

Waarschijnlijk is er een grote kans dat je bekend bent met het fenomeen CAPTCHA. Dat is eigenlijk de melding om te bewijzen dat je mens bent. De meest gebruikte en daarmee bekende optie voor het aanbieden van deze mogelijkheden is de dienst die door Google aangeboden wordt. Wist je dat er nog een zeer goede…

Het leven als superhelden, maar dan in vermomming
Recensies

Het leven als superhelden, maar dan in vermomming

Omdat ik vanavond mijn recensie over de animatieserie De Wonderlijke Wereld van Gumball (The Amazing Life of Gumball) teruglas, besloot ik even goed na te denken over de series die mijn dochter vandaag de dag kijkt. Een springt er tussenuit. Dat zijn de belevenissen van de familie Thunderman uit Schuildorp. Deze serie gaat over het leven als superhelden, maar dan in vermomming.

The Day the Music Died
Geschiedenis

The Day the Music Died

Getriggerd door een artikel in Het Parool vandaag dacht ik vandaag aan The Day the Music Died. Lang voordat ik geboren werd, vond er een gebeurtenis plaats waarover mensen jaren en jaren later nog steeds konden praten. De noodlottige laatste vlucht van The Big Bopper, Ritchie Valens en Buddy Holly. Hoe kan het toch dat deze gebeurtenis nog steeds besproken wordt?

Imagine...
Geschiedenis

Imagine…

Imagine is niet alleen de titel van het nummer van John Lennon. Het is meer dan dat. Een manier om je aan het denken te zetten over hoe het had kunnen zijn. Hoe zou het zijn, wanneer de wereld nog een John Lennon zou hebben?

What about this thing called non-binary
Emancipatie | LGBTQIA+

Hoe zit dat nu met non-binair-zijn?

Wanneer je de berichten in de media hebt gevolgd, dan kan het je opgevallen zijn dat Elliot Page een verklaring naar buiten heeft gebracht. Ze verklaarde dat ze niet alleen transgender is, maar ook nog eens non-binair is. Ik vond het een goed moment om hier even stil bij te staan. Hoe denkt deze schrijvende huisvader hierover? Hoe zit dat nu met non-binair-zijn?

Het is niet “All lives matter”, maar het is “Black Lives Matter”
Emancipatie | Geschiedenis | Politiek

Het is niet “All lives matter”, maar het is “Black Lives Matter”

Iedereen die actief is op social media of het nieuws heeft gevolgd kan het niet zijn ontgaan. De Engelse woorden “Black Lives Matter.” De laatste dagen kom je ook veelvuldig de woorden “All Lives Matter” tegen. Waarom het niet “All Lives Matter” is, maar het “Black Lives Matter” is.

En nu, business as usual?
Wat schrijft Harm?

En nu, business as usual?

De herdenking van de 75-jarige bevrijding van Auschwitz ligt achter ons. We hebben de verhalen nogmaals kunnen horen en lezen van zij die het allemaal meegemaakt hebben. En nu, business as usual? Na de herdenking van de 75-jarige bevrijding van het concentratiekamp en de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust wordt het 28 januari. Gaan we…

Waarom waren jullie zo geïnteresseerd in de Beyond Burger?
Recensies

Waarom waren jullie zo geïnteresseerd in de Beyond Burger?

2019 was zonder twijfel het jaar voor de Beyond Burger. Deze veganistische burger is nogal populair. Althans, wanneer ik de statistieken van mijn website mag geloven. In 2019 is het artikel over deze veganistische burger het beste gelezen. Reden daarom om in te gaan op de vraag waarom waren jullie zo geïnteresseerd in de Beyond Burger?

Hoe leg je dit uit?
Opvoeden

Hoe leg je dit uit?

In een eerder artikel op deze website ging het over de boosheid de boosheid in Nederland. In de afgelopen periode hebben we regelmatig mensen zien langskomen in de media die boos zijn. Als vader van twee kinderen stel ik me voortdurend de vraag Hoe leg je dit uit?

Mijn dochter viel niet uit het paradijs, ze donderde eruit!
Opvoeden

Mijn dochter viel niet uit het paradijs, ze donderde eruit!

Voor iedereen die er nog nooit eerder van gehoord heeft: in de antroposofie wordt de negenjarige leeftijd omschreven als ‘de val uit het paradijs.’ Hoewel de leeftijd van negen een beetje ruim genomen mag worden is dit de periode in het leven van een kind waarin het zich geconfronteerd ziet met de realiteit. In plaats…

Goud die eeuw!
Geschiedenis

Goud die eeuw!

Iedereen heeft vandaag een mening over de vaderlandse geschiedenis. Die aandacht is er niet iedere dag. Sterker nog, veel mensen vinden geschiedenis maar iets dat saai is. Totdat er iets gezegd wordt dat een onderwerp is dat velen lijkt aan te spreken. Dan is er voldoende ruimte om eens goed een mening te verkondigen. Dit…

The Beyond Burger
Recensies

Ik at de Beyond Burger

Volgens RTL Z is het “de meest gehypete veganistische burger ooit.” Ook ik heb mij laten verleiden tot de aanschaf ervan én het eten ervan: de Beyond Burger van Beyond Meat. Hype of niet, de veganistische burgers zijn in trek. Daar zijn goede redenen voor te bedenken.

Wat ik mijn kinderen aan het einde van april en het begin van mei vertel
Geschiedenis | Opvoeden

Wat ik mijn kinderen aan het einde van april en het begin van mei vertel

Oorlog is niet iets dat je moet negeren tijdens het opvoeden van kinderen. Natuurlijk hoef je niet de meest gruwelijke details te vertellen. Wat ik mijn kinderen aan het einde van april en het begin van mei vertel gaat over een oorlog. De Tweede Wereldoorlog. Zo laat ik hen zien tot wat voor dingen sommige…

Inspiration
Wat schrijft Harm?

Inspiratie

Inspiratie is soms moeilijk te beschrijven of te bevatten. Waar de een inspiratie uithaalt is voor de ander soms niet te begrijpen. Op de derde sterfdag van David Bowie deel ik mijn inspiratie. Inspiratie die ik haalde en nog steeds haal uit de woorden die Bowie zong.

Griepvirus!
Wat schrijft Harm?

Griepvirus!

Het is weer die tijd van het jaar. Waarop schoolklassen steeds leger worden door uitval van leerlingen. Zo telde ik afgelopen vrijdag zes uitvallers in de klas van mijn dochter. Zelf heb ik ook last van een griepvirus, maar dan eentje dat betrekking heeft op elektrische apparaten. Een voor een lijken ze uit te vallen.

IKEA weet wat belangrijk is
Emancipatie

IKEA weet wat belangrijk is

De laatste dagen is er wat discussie over het verschonen van baby’s in openbare toiletten. Helaas zijn de mogelijkheden daarvoor beperkt. Toen ik dit weekend IKEA bezocht, zag ik dat het mogelijk was om je kind te verschonen alle toiletten. Ook die voor de heren. Daarom zeg ik: IKEA weet wat belangrijk is.

Ben je echt of ben je nep?
Technologie

Ben je echt of ben je nep?

Social media. Het is een onuitputtelijke bron om over te schrijven. Het is ook een wereld waarin je de vraag moet stellen Ben je echt of ben je nep? Dit artikel schrijft een echte huisvader net voordat zijn kroost op het punt staat om wakker te worden en naar aanleiding van zoveel social media profielen…

The Excuse Queen
Opvoeden

De Smoezenkoningin

Mijn dochter is natuurlijk erg lief. Maar ze is ook een meisje dat uitgeroepen kan worden tot een Smoezenkoningin. Ze is in staat om de mooiste, soms bijna meest creatieve smoesjes te bedenken. Nee, daarin is ze niet de enige. Er zijn meer kinderen die dit doen. Ik concentreer mij op mijn dochter en haar…

De laatste sessie
Wat schrijft Harm?

De laatste sessie

Vandaag is het zover: de laatste therapiesessie voor onze oudste (Nummer 1). Na een periode van bijna drie jaar intensieve speltherapie is het tijd om een volgende stap te nemen. De therapeute van Nummer 1 verhuisd na de zomer naar Groot-Brittannië en dit was een goed moment om de sessies af te sluiten.

Wij mannen hebben er een rotzooi van gemaakt, excuses hiervoor!
Emancipatie

Wij mannen hebben er een rotzooi van gemaakt, excuses hiervoor!

Een alarmerend bericht in de Volkskrant, althans dat vond ik dan. Wellicht denk jij er anders over. Het bericht zette mij aan het denken over de manier waarop “wij” mannen ons gedragen. Zowel vroeger, als nu. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Bekijk je de geschiedenis, dan mag je concluderen dat het een grote rotzooi is. Wij…

Mannen, hou op met janken!
Emancipatie

Mannen, stop met janken!

Er vol tegenin gaan. Dat is wat ik ga doen in deze blog. Een oproep aan alle mannen om nu eens op te houden met janken op het moment dat er echt geen verdriet is. Gevoed door van die klaag-papa-blogs die geschreven worden over vaders die echt niet weten hoe ze hun “papadagen” moeten invullen….

Diversiteit als verdienmodel in plaats van de norm
Emancipatie | LGBTQIA+ | Politiek

Diversiteit als verdienmodel in plaats van de norm

Met interesse las ik een tweetal artikelen op de website van NOS Nieuws. Het eerste artikel betrof een kus van twee vrouwen in een video game en het tweede artikel betrof een uiteenzetting over diversiteit in film en media. Diversiteit is een modewoord geworden en het is geworden tot een verdienmodel. Dit terwijl het eigenijk…

Het meisje dat zich niet kan verdedigen
Wat schrijft Harm?

Het meisje dat zich niet kan verdedigen

Laat het duidelijk zijn, ik ben geen fan van het koningshuis. Ik vind dat de invloed op de democratie te groot is en dat het eigenlijk best wel veel kost. Dat is alleen niet de discussie die ik wil voeren. Ik wil een discussie voeren over een meisje dat zich niet kan verdedigen. Ondertussen is zij wel het mikpunt van spot van “helden” via social media. Dit blog is geschreven door een vader van een zoon, die regelmatig is gepest en nog steeds wordt gepest.

Waarom zijn wij toch die exoten?
Emancipatie

Waarom zijn wij toch die exoten?

Zaterdagavond. De kinderen liggen inmiddels op bed en ik las wat artikelen wat anderen zoal over het huisvaderschap schreven. Niet in alle gevallen positieve berichten. Waar deze wel positief van aard waren, ging het vooral om een bepaalde waardering voor het idee dat de huisvaders of thuisvaders toch vooral exoten moeten zijn. Waarom zijn we…

Graaien
Geschreven door Harm

Graaien

Hoe denkt deze schrijvende huisvader over het nieuws dat een ING-topman een salarisverhoging tegemoet kan zien van maar liefst vijftig procent? Simpel: dat is niets anders dan graaien. Men vergeet even dat er regels gemaakt zijn over bonussen bij banken, met een reden. Toch weet men de regels op een slimme manier te omzeilen.

Zelfs mijn kinderen weten dat het onrechtvaardig is
Emancipatie | Geschreven door Harm

Zelfs mijn kinderen weten dat het onrechtvaardig is

Nog voordat ik las dat GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus een einde willen maken aan de ongelijkheid in salarissen van vrouwen en mannen, had ik het vanochtend met mijn kinderen hierover. Zelfs mijn kinderen weten dat dit onrechtvaardig is; een ongelijke beloning. Wanneer kinderen van zes en negen dit weten, waarom lijken volwassenen het dan…

Inderdaad, die belasting...
Wat schrijft Harm?

Inderdaad, die belasting

We leven in een land, waarin alles nog niet gelijk is. Als het gaat om de verhouding van werkende vrouwen en mannen, is er nog veel winst te behalen. In de media (onder andere via NOS) verschenen de uitkomsten van een onderzoek van het CPB. Wat blijkt: de eenverdieners in dit land betalen naar verhouding meer belasting. Laat ik daarom eens de moeite nemen om toe te lichten hoe het gesteld is voor deze huisvader.

Drama kastje
Geschreven door Harm | Opvoeden

Drama kastje

Een studiedag was volgens mijn dochter hét perfecte moment om eens na te denken over dingen die ze nog niet eerder uitgeprobeerd had. Zo kwam ze een doos tegen met een kastje dat zelf in elkaar gezet moest worden. Gekregen voor haar verjaardag. Een drama kastje om precies te zijn…

Hoe doe je dat dan?
Emancipatie

Hoe doe je dat dan?

Een veel gestelde vraag over mijn taak als huisvader: Hoe doe je dat dan? Dan gaat het hoe we dit financieel geregeld hebben. Daar vertel ik je graag meer over, zonder al te veel details te geven. Dit bericht is aangepast in februari 2022 en verscheen oorspronkelijk in 2018 op deze website.

Editie NL
Emancipatie | In de media

Editie NL

Vanmiddag kwamen twee heren van EditieNL langs voor een interview. Een interview met mij als huisvader. Dit naar aanleiding van het nieuws dat de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern in verwachting is en na haar zwangerschapsverlof gewoon weer aan het werk gaat. Men wilde graag weten hoe het is om huisvader te zijn.