Zoals ik in eerdere blogs al liet weten: wij kamperen. Dat doen we dit jaar in Nederland (Sint Anthonis). We hebben hiervoor gekozen, omdat de camping ons goed bevalt. Het is geen onbekend terrein, want Mijn Wetenschapper komt hier al sinds haar jeugd. Nu de media volop praten over de vakantie in eigen land, wordt het natuurlijk eens tijd voor een echte ervaringsdeskundige om hierover te schrijven. De kampeervakanties zijn een bron van inspiratie.

Alsof het een schande is… kamperen in eigen land…


Wat mij opvalt aan de berichten is het idee dat het niet iets normaals zou zijn om in eigen land op vakantie te gaan. We worden geacht naar Frankrijk of Duitsland te gaan, wil je kamperen. Zoek je liever de zon op, dan reis je af naar landen rondom de Middellandse Zee of verder. Nee, een vakantie in eigen land staat gelijk aan regen en te dichtbij andere Nederlanders.

Geen Nederlanders

Wat is dit toch, het idee dat een vakantie pas echt vakantie is wanneer je vooral geen Nederlanders tegenkomt. Schamen we ons voor onze landgenoten? Ze zouden te veel herrie maken, te nadrukkelijk aanwezig zijn en meer van dit soort zaken. Toch zijn dit de mensen waarmee we samenwonen in een land. Ons land, Nederland.

Kampeerland

Nederland is een kampeerland. Althans, we doen er alles aan om onze auto’s, caravans en campers vol te laden en zo snel als mogelijk richting de grens te rijden. Daar is natuurlijk niets mis mee. Ook wij hebben “gewoon” in het buitenland gekampeerd. Nu niet. Dat is een bewuste keuze geweest, gebaseerd op de ervaringen van vorig jaar. Er zijn, verrassend, genoeg leuke campings in Nederland te vinden en ik kan eigenlijk geen reden vinden waarom je niet in Nederland op vakantie zou kunnen gaan. Ik zal de vooroordelen daarom even ontkrachten.

Het weer

In Nederland regent het, altijd. Apart, want in de bijna twee weken dat wij nu op de camping verblijven kan ik de momenten waarop het geregend heeft op een hand tellen. Natuurlijk, het is een zomer om van te dromen … of te smelten. Het is een uitzondering. Dan was de zomer van 2017 dit overigens ook. Ja, we hadden toen een aantal dagen gevuld met regen. Eerlijk zeggen: regent het in andere landen niet? Wanneer je dit ervaart als een “show stopper”, bedenk dan goed wat er in andere landen kan gebeuren. Ook daar kan het toch echt regenen. Eerder schreef ik al over de kampeervakanties uit mijn jeugd in Zwitserland. Wanneer we gingen wandelen, dan namen we allemaal een rugzak mee. Hierin zat niet alleen eten. Er zat ook kleding in die van pas kon komen, dus ook regenkleding. Nu weet ik wel, dat dit de jaren tachtig waren en dat Zwitserland soms inderdaad “raar” weer kan “laten zien.” Wanneer je Frankrijk neemt, waar áltijd de zon schijnt, dan zijn er weer andere ongemakken. Neem nu bosbranden.

Kortom: weer hoeft of moet geen beperking zijn. Ben je van mening dat dit wel het geval is, dan is dit prima. Persoonlijk vraag ik mij dan af of kamperen echt iets voor jou is. Om een discussie voor te zijn; dit is mijn mening en deze kan verschillen van de jouwe.

Nederland is duur

Het klopt, ons land kent soms hoge prijzen. Neem nu de prijzen van koopwoningen. Althans, het is afhankelijk van waar je naar toe wilt gaan. Ook ik heb een voorbereiding gedaan. De prijs die ik nu moet betalen voor drie weken kamperen (ik weet het, dit is luxe), is bijna gelijk aan die van een camping in Frankrijk. Alleen, ik heb hiervoor ongeveer 200 kilometer gereden. Kampeer je in Frankrijk, reken je dan – eerlijkheidshalve – ook de tol mee? Natuurlijk, je kunt de tolwegen omzeilen, maar werkelijk?!

“Ik ken Nederland wel!”

Mijn vraag is dan: Ben je echt overal geweest? En voor langere tijd dan een dagje? Nederland heeft veel campings, verspreid over verschillende locaties. Er is dus genoeg te ontdekken. Wij deden dat ook, door eens verder te kijken dan de camping die we momenteel bezoeken. We besloten om te kijken wat deze overkoepelende organisatie van campings nog meer te bieden had. Zo hebben we enkele jaren geleden gekampeerd in de buurt van Assen. Nee, wanneer je in de buurt woont van Assen is dit niet logisch. Woon je in het westen van Nederland, dan is dit helemaal niet onlogisch.

Kortom, er valt nog genoeg te ontdekken in ons land. Zelfs wanneer je alles denkt te weten.

Vakanties vinden plaats in het buitenland

Er zijn genoeg mensen, die van mening zijn dat “het buitenland” de plaats is waar zij de vakanties door willen brengen. Wat is dan “het buitenland?” Is dit Frankrijk, is dit Duitsland? Of is het misschien Oostenrijk of Italië. Toegegeven deze landen hebben dingen die we in Nederland niet hebben. Bijvoorbeeld bergen. Maakt dit het nog meer tot en vakantie?
Is het een kwestie van “moeten?” Ik heb geleerd dat het gaat om ontspanning. Dus het “moeten” is geen optie. Kun je alleen ontspannen in het buiteland? Waarom is dit zo?
Nee, het is simpel: vakanties vinden plaats waar je het naar je zin denkt te hebben. Waar het leuk is of is geweest. Daar gelden geen regels voor. Daar gelden geen voorwaarden voor. Je komt er misschien andere dingen tegen, maar dat is overal mogelijk; zelfs in Nederland.

En tot zover…

Ik kan nog heel veel argumenten aanhalen die het vooroordeel van vakanties in eigen land in stand houden en deze daarna ontkrachten. Dat doet ik niet. Ik heb je laten zien dat je prima een vakantie in eigen land kunt houden. De verbazing die ik daarom lees in sommige berichten in de media bestempel ik daarom als een typisch voorbeeld van Komkommer Nieuws. En ook jij bent erin getrapt. Dit artikel gaat door op dit Komkommer Nieuws….

31-07-2018: “Je gaat toch niet naar het buitenland voor het weer?”
31-07-2018: Nederlanders veranderen vakantiebestemming door mooi weer

Vergelijkbare berichten